Everwijnstraat

Bezoek met Voet de overzichtstentoonstelling van Jan Weissenbruch in het Teylersmuseum in Haarlem. U krijgt een rondleiding over de tentoonstelling van de schilderijen en aquarellen van Jan Weissenbruch, de Vermeer van de 19-de eeuw, én een rondleiding door het Teylers zelf, het oudste museum van Nederland.

 

Foto's en verslag zie: 'Lees meer...'

Verslag van de excursie op 10 december naar Weissenbruch in Teylers

Zaterdag 10 december vertrok een volle bus Voetgenoten naar Haarlem om te zien hoe de schilderijen van Weissenbruch er in het echt uitzien. Veel van de Voetgenoten hadden de Weissenbruch-wandeling al gedaan en wisten dus enigszins wat hen te wachten stond.
Even voor elf uur reden we bij het museum voor, waar de koffie met gebak al stond te wachten. In drie groepen gingen we vervolgens door het pand: twee naar Weissenbruch en een naar de kenmerkende hoogtepunten van het Museum. Ik begon met de algemene tour.
Want het Teylers museum is als instelling als een museum op zich. Het is gesticht door een man die zowel interesse had voor de kunsten als voor de toen nog jonge natuurwetenschappen. Uit zijn erfenis werd de zg ovale zaal gebouwd waar allerlei instrumenten voor wetenschappelijke proeven opgesteld stonden in van die houten vitrines. We kregen een demonstratie met de vonkenspattende elektriseermachine en zagen de veelheid aan fossielen en gesteentemonsters. Maar toch ging mijn blik in die ovale zaal naar boven, want daar staan achter groene gordijnen een historische schat aan boeken opgesteld. Nou ja, volgende keer maar..
In de zalen met de schilderijen zagen we waar Weissenbruch in de ontwikkeling van de schilderkunst thuishoort. De Weissenbruch rondleidingen begonnen dan ook daar, maar al snel gingen we naar de betreffende zalen. Daar leerden we de man zelf nader kennen: zijn vrees om buiten te werken, zijn schetsen die de basis waren voor het schilderwerk thuis. En ja, de Culemborgse schilderijen rond een tafel met de kaart van Perrenot. Dan zie je hoe hij steeds zocht naar de plekken met mooi licht, met enkele mensen en hoe hij photoshopte avant la lettre. Ik hoorde dat de gidsen wat aanvullingen kregen op hun Culemborg verhaal, maar dat kun je van Voetgenoten verwachten.
Tussendoor een goed verzorgde lunch, tijd om bij te praten, om zelfs nog om de hoek naar de St Bavo en de kerstmarkt te gaan of om in de museumwinkel te neuzen. Ik heb ook nog een paar dozen het (facsimile’s van de) prenten zitten bekijken, prachtig. Zeer tevreden gingen we naar huis met hartelijke dank aan onze chauffeur en de excursiecommissie.
HSaan

Algemene info: 

Jan Weissenbruch
Jan Weissenbruch is een van de meest eigenzinnige Nederlandse kunstenaars van de 19-de eeuw. Met felblauwe luchten en heldere lijnen bracht hij de oude poorten, stadsmuren en huizen in beeld die in rap tempo werden afgebroken om plaats te maken voor de moderne tijd.

Weissenbruch schilderde het allerliefst de verstilde kleine steden in het rivierengebied. Vooral in Culemborg was hij vaak. Met een romantische liefde voor het verleden legde Weissenbruch het verdwijnende oude Nederland vast, maar hij deed dat met een fotografische scherpte en een realisme die ultramodern waren.

Op deze overzichtstentoonstelling brengt Teylers topstukken samen uit museale en particuliere collecties. Heel bijzonder zijn de bruiklenen uit Osborne House, het voormalig zomerhuis van koningin Victoria en prins Albert, die zijn voor het eerst sinds hun aankoop buiten Engeland te zien.

Voor wie alsnog wil gaan kijken: De tentoonstelling is nog tot en met 8 januari 2017 te zien.

Teylersmuseum
Het Teylers Museum in Haarlem is het eerste en oudste museum van Nederland. Het is het enige museum ter wereld met een authentiek gebouw en interieur uit de achttiende eeuw. Het is een prachtig gebouw met een bibliotheek, een archief, een unieke collectie van voorwerpen, instrumenten, archeologische vondsten, fossielen, munten, prenten, boeken.