Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lezing ‘De stoomtramlijn van Tiel naar Culemborg’

Op 17 november 1906 was het eindelijk zover. Na 25 jaar onderhandelen wordt de stoomtramlijn Tiel – Buren – Culemborg (TBC)  geopend. De verbinding was van belang voor de hele regio. De verwachtingen waren hoog gespannen ….

De Culemborgers Vic Ritschie en Hugo Eigenraam doken een aantal jaren geleden het archief in en vonden veel informatie over de tramlijn. Op donderdag 23 mei houden zij een lezing over dit onderwerp waarbij wordt ingaan op de geschiedenis van de lijn en komen achtergronden, de mensen en het materieel aan bod.

Ook wordt aandacht gegeven aan het tracé: waar heeft de lijn precies gelopen, wat was er te doen en te zien langs deze lijn en is daar nog wat van over? Door de medewerking van het Regionaal Archief Rivierenland konden zij beschikken over een aantal foto’s uit die tijd. De locaties op deze foto’s werden vanaf exact hetzelfde punt opnieuw gefotografeerd. Het is heel interessant deze beide beelden te vergelijken.

De precieze loop van de TBC- Lijn werd door Hugo en Vic grondig onderzocht. Dat vormde ook de basis voor een fietsroute, die werd vastgelegd in een fraai boekje, wat verscheen onder auspiciën van ons genootschap.  Op zaterdag 6 juli 2024 (reservedatum bij slecht weer is zaterdag 13 juli) wordt de route opnieuw gefietst. Nadere informatie treft u hier aan.

De auteurs ontmoetten elkaar voor het eerst  tijdens een Postacademiale opleiding aan de TH Eindhoven, aan het eind 60-er jaren. Niet wetende dat zij elkaar 30 jaar later (bij toeval,  bestaat dat ?) weer zouden tegenkomen in een voor hen beide nieuwe woonomgeving : Culemborg. Daar bleek hun gezamenlijke belangstelling voor o.a. : techniek , geschiedenis , fietsen , en kaartlezen. Dat leidde tot het plan om samen het tracé van de vroegere TBC-lijn vast te stellen.  Als pensionado’s waren zij in de gelegenheid om iedere meter te onderzoeken.

Vic en Hugo hebben de afgelopen jaren hun verhaal op verschillende plaatsen in de regio verteld. Nu willen ze daarmee gaan stoppen. Dit is de laatste gelegenheid om hun verhaal te horen!

Praktische informatie
Datum: donderdag 23 mei 2024
Plaats: Theater De Fransche School
Zaal open: 19.00 uur
Aanvang lezing: 19.30 uur

Aanmelden is niet mogelijk. De lezing is gratis toegankelijk voor iedereen. Maar let op! VOL = VOL.
Het kopje koffie of thee voorafgaand aan de lezing wordt u aangeboden door het Genootschap.

Let op! In Theater De Fransche school kan niet meer met contant geld betaald worden