Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Een nieuwe Voetnoot

Een bijzondere samenwerking tussen Werk aan Het Spoel en Voet van Oudheusden.

De nieuwste Voetnoot Fort Everdingen en Werk aan het Spoel; van bijzonder defensiesysteem tot militair werelderfgoed, door Chris Will, is op zaterdag 13 april feestelijk gelanceerd in de Genieloods bij Werk aan het Spoel. Onder grote belangstelling heeft wethouder Daphne Bijvoet het eerste exemplaar in ontvangst genomen

Straatnamen op het Forteneiland in Parijsch zoals Waterlinieweg, Waaiersluis, Batterij, Bastion, Lunet en Torenfort, verwijzen naar het bijzondere militaire erfgoed rondom Culemborg en Everdingen, opvallende onderdelen van de Hollandse Waterlinies. Dit unieke en typisch Nederlandse verdedigingsstelsel is sinds 2021 UNESCO werelderfgoed.

In de nieuwe, rijk geïllustreerde, Voetnoot beschrijft Chris Will de geschiedenis van de Hollandse Waterlinies bij Culemborg en Everdingen, waarbij het verhaal van de twee forten centraal staat. Beide forten en de prachtige omgeving zijn een bezoek meer dan waard.

Chris Will | foto Martin van Lokven

Chris Will (1953) is een autoriteit op het gebied van de Hollandse Waterlinies. In 2019 verscheen de vernieuwde versie van zijn standaardwerk Sterk Water. De Nieuwe Hollandse Waterlinie (uitgeverij Matrijs, Utrecht).

 

 

 

De nieuwe Voetnoot is ondertussen bij de leden van Voet in de bus gevallen. Voor overige belangstellenden is de Voetnoot verkrijgbaar bij boekhandel Tomey in Culemborg.

Op zaterdag 13 april is op het Spoel ook de tentoonstelling “Vergankelijkheid” van de kunstenaars van HAAKS geopend. Nadere informatie treft u hier aan.

Lezing door Chris Will
Op 16 april heeft Chris Will een lezing over dit onderwerp in de Fransche School gegeven. Een verslag daarvan  treft u hier aan.