Met foto's, ook van de kat.
Op de oudste begraafplaats van Nederland buiten de stadsmuren is een groep vrijwilligers actief om de graven op te knappen en te voorzien van afbeeldingen van hen die daaronder rusten. Iets wat eigenlijk op de Oude Begraafplaats in Culemborg ook eens gedaan zou moeten worden. Ter Navolging is intussen een landelijk voorbeeld geworden hoe om te gaan met een dergelijke oude, parkachtige begraafplaats. Lees hier waarom dat interessant is.

De excursie begint om 13:30 uur op de begraafplaats Ter Navolging, op de hoek van de Lingedijk en de Stationsstraat in Tiel. Bij het station in Tiel is voldoende parkeerruimte en die ligt ongeveer 200 meter van Ter Navolging. Daarna wordt een bezoek gebracht aan de op loopafstand gelegen rooms-katholieke begraafplaats waar het rijke roomse leven nog volop te zien is.

Deelname aan deze excursie is gratis, maar bij de uitgang staat de zogenaamde “offerurn”.

De foto's van zaterdag 24 september

Inclusief de unieke foto van de volledig zwarte begraafplaatskat.

In 1786 werd het oudste gedeelte aangelegd. Dat is nog zichtbaar. De Tielse patriotten wilden ook na hun leven, nog dicht bij elkaar liggen.

Ter Navolging is een parkachtige begraafplaats. Er staan vele eeuwenoude bomen.

Er werd uitgebreid bij de symboliek op grafmonumenten stilgestaan tijdens de rondleiding langs veel grafmonumenten.

Het verschil met de RK begraafplaats iets verderop is heel duidelijk. Totaal andere sfeer; totaal andere grafmonumenten.

Voor het geval er een Voetlid is wat nu de haren uit zijn hoofd dreigt te trekken: de begraafplaats is in principe altijd geopend voor bezoekers!