Opnieuw uitgebreid, nu met foto's van Gerard de Heus (de laatste 6)

Huis Doorn is bekend omdat de Duitse keizer Wilhelm II daar heeft gewoond. Koningin Wilhelmina was verre familie van hem, zijn 'cousine'. De keizer kwam naar Nederland om asiel te zoeken, de geallieerden wilden hem aan het einde van de Eerste Wereldoorlog arresteren als oorlogsmisdadiger.

Wilhelm II

Dat asiel werd hem verleend. Eerst woonde hij korte tijd op kasteel Amerongen (gaan we ook nog een keer naar toe), vanaf 1920 tot zijn dood in 1941 woonde hij in Huis Doorn. Daar heeft hij eigenhandig vrijwel alle bomen in het bos omgehakt, hij had dus een goede fysieke conditie.

Huis Doorn heeft schitterende interieurs. Wij zagen een kroonluchter van porselein gemaakt door KPM (Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin), natuurlijk veel te groot voor de gemiddelde doorzonwoning en volgens sommigen alleen maar mooi omdat hij zo kunstig was uitgevoerd. Een groot deel van de inrichting is overgebracht uit de paleizen van de keizer in Potsdam en Berlijn, de keizer had daar ruim (of slechts) 50 treinwagons voor nodig.

Museum Huis Doorn geeft een beeld van het leven van deze vorst in ballingschap, en belichaamt een belangrijk keerpunt in de Europese (machtspolitieke) geschiedenis.

toiletpot

Organisatorische details:
Het is uiteraard goed weer, het is altijd goed weer bij excursies van Voet.
De rondleidingen beginnen om 14:00 uur, het maximum aantal deelnemers is 50, onderverdeeld in 2 groepen van 25. U schrijft in door een bedrag van €12,- (voor niet-leden €15,-) per persoon over te maken op rekening 5023582 tnv. Genootschap AWK Voet van Oudheusden, onder vermelding van Huis Doorn.
Na de rondleiding is er koffie met gebak in de Oranjerie en heeft u de gelegenheid de uitgebreide tuin te bewonderen, de bomen zijn inmiddels weer volgroeid.
Vanaf de Culemborgse pont is het 16 km fietsen, voor de meeste fietsers zal dat neerkomen op 1½ uur, dus wij stellen voor dat fietsers elkaar treffen om 12:30 bij de pont. Klik hier voor een beschrijving van de fietsroute. Gaat u met de auto en heeft u plaatsen over, meldt u dat dan even op telefoonnummer 0345-530608, zodat wij deelnemers die willen meerijden met u in contact kunnen brengen. Wilt u met iemand meerijden: 0345-530608. En het kan natuurlijk ook per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Er zijn al meer dan genoeg plaatsen beschikbaar voor transport, dus als u wilt meerijden, aarzel niet maar bel.

Voor de routes op een kaartje: de fietsroute en de autoroute.

.

En tenslotte de groepsfoto. Iedereen staat erop, behalve Tanja Moody, zij maakte de foto, en Jolande. Jolande was verdwaald in het stukje bos dat de keizer had laten staan, wij hebben haar later teruggevonden achter een koninklijk glaasje wijn. de groep deelnemers

Klik met uw rechter muisknop op de foto om hem te downloaden in een kwaliteit die u kunt afdrukken.