Lezing door mevrouw I. Strouken

Trouwen was vroeger een noodzaak. Zonder trouwen waren er geen kinderen, en kinderen zorgden voor je oude dag.

Trouwen vanuit verliefdheid komt in de negentiende eeuw op. Toch hadden de ouders - zeker als er geld was - nog lange tijd veel invloed op de partnerkeuze.
Huwbare kinderen ontmoetten elkaar op vastgestelde dagen en gelegenheden: op vrijersmarkten en bij spinavonden bijvoorbeeld. Als de trouwbelofte was gedaan, mocht het verloofde paar zich samen in het openbaar vertonen.
Bruiloft betekent bruidloop: de gang van de bruid van haar oude naar haar nieuwe huis, van het gezag van haar vader naar het gezag van haar man en ook van haar jeugd naar volwassen vrouw. Een vrouw ging als ze trouwde naar een andere familie. Een huwelijk kent veel rituelen: ringen wisselen, samen de bruidstaart aansnijden, bruidstranen drinken etc. Over al die rituelen is een mooi verhaal te vertellen.

foto van ineke stroukenIneke Strouken is directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Dit centrum is een landelijk instituut voor de cultuur van het dagelijks leven en het immaterieel erfgoed.
Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur is bekend geworden door grote projecten als: Brieven aan de Toekomst (1998), Jaar van de Volkscultuur (1999-2000), FotoMonument (2000), Nationale Geschiedenisdagen (2001 en 2003), Nationale Verteldag (2004), Jaar van de Folklore (2005), Jaar van het Circus (2006) en het Jaar van de Tradities (2009).
Zij geeft een aantal tijdschriften uit:

Traditie, tijdschrift over alledaagse dingen, tradities en rituelen
Volkscultuur Magazine, nieuwsblad over volkscultuur
Levend Erfgoed, vakblad voor public folklore en public history