Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fietstocht “De steenfabrieken rond Culemborg”

foto: de voormalige steenfabriek Bosschewaarden aan de oever van de Lek

De jaarlijkse fietstocht met in 2021 als thema ‘de Steenfabrieken langs de Lek’ is gereden  op zaterdag 18 september.

Er is veel te vertellen over de steenfabrieken in het rivierenland en de zware arbeid die er verricht werd. Steenfabrieken horen van oudsher bij de rivieren. De grondstof,  klei, is aan de oevers ruim voorhanden en het water is eeuwenlang de transportweg naar de afnemers van de bakstenen geweest. In veel van deze gebieden waren bovendien veel goedkope arbeidskrachten te vinden. Omstreeks 1850 waren er in Gelderland meer dan 120 steenfabrieken waar ongeveer 4200 mensen werkten. Aan weerszijden van de Neder-Rijn en Lek tussen Rhenen en Vianen waren rond 1900 vijftien fabrieken in volle productie. Er ligt nog steeds een flink aantal steenfabrieken in het gebied. De meeste produceren al lang geen stenen meer.

Beschrijving van de fietstocht
De fietstocht is een rondrit langs vijf voormalige steenfabrieken rond Culemborg met een bezoek aan het museum en voormalige Steenfabriek ‘de Bosscherwaarden’ bij Wijk bij Duurstede. De route loopt deels langs knooppunten. Onderweg zijn er diverse mogelijkheden om de route in te korten.

Download hier het kaartje of de gids met routebeschrijving en bezienswaardigheden. Deze geeft veel informatie over de steenfabrieken. U kunt hier het GPX bestand downloaden voor uw GPS.

Verslag van de tocht.