Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Historische fietstocht
18 09 2021
De steenfabrieken rond Culemborg

De jaarlijkse fietstocht met als thema ‘de Steenfabrieken langs de Lek’ is gepland op zaterdag 18 september 2021. Bij slecht weer wijken we uit naar zaterdag 2 oktober.

Er is veel te vertellen over de steenfabrieken in het rivierenland en de zware arbeid die er verricht werd. Steenfabrieken horen van oudsher bij de rivieren. De grondstof,  klei, is aan de oevers ruim voorhanden en het water is eeuwenlang de transportweg naar de afnemers van de bakstenen geweest. In veel van deze gebieden waren bovendien veel goedkope arbeidskrachten te vinden. Omstreeks 1850 waren er in Gelderland meer dan 120 steenfabrieken waar ongeveer 4200 mensen werkten. Aan weerszijden van de Neder-Rijn en Lek tussen Rhenen en Vianen waren rond 1900 vijftien fabrieken in volle productie. Er ligt nog steeds een flink aantal steenfabrieken in het gebied. De meeste produceren al lang geen stenen meer.

Beschrijving van de fietstocht
De fietstocht is een rondrit langs vijf voormalige steenfabrieken rond Culemborg met een bezoek aan het museum en voormalige Steenfabriek ‘de Bosscherwaarden’ bij Wijk bij Duurstede. De route loopt deels langs knooppunten. Onderweg zijn er diverse mogelijkheden om de route in te korten.

We gaan van start tussen 12.30 en 13.00 uur en vertrekken vanaf het Pieterplaatsje (Ingang Nieuwstraat naast nr. 82/ Zalenstraat tussen nr. 11 en 19).

Tussen 14u30 en 15u00 wordt u op de mooie plek van de voormalige Steenfabriek Bosscherwaarden verwacht. Er is nog veel te bekijken. Er wordt een film vertoond, er is rondleiding én wordt koffie/thee/limonade met iets erbij geserveerd.

De Vouchers voor Bosscherwaarden worden uitgedeeld bij vertrek.
Download hier het kaartje of de gids met routebeschrijving en bezienswaardigheden. Deze geeft veel informatie over de steenfabrieken. Achterin staat een QR-code waarmee een en ander ook te downloaden is voor de GPS.

Routekaartje en routebeschrijving op papier worden ook nog bij vertrek uitgedeeld.

Fiets u mee? 
Dan graag even aanmelden. Het is niet verplicht, maar voor de organisatoren wel handig: aanmelden@voetvanoudheusden.nl onder vermelding van aantal personen en fietstocht 18-9.

Deelname aan activiteiten van Voet is op eigen risico.

foto: de voormalige steenfabriek Bosschewaarden aan de oever van de Lek