Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Verslag historische fietstocht langs steenfabrieken

Zaterdag 18 september jl. werd door 30 leden van ons genootschap de historische fietstocht gereden. Het thema was ‘Baksteenfabrieken langs Nederrijn en Lek’.

Al vroeg in de middag stond er een ontvangstcomite klaar in het prieel op het Pieterplaatsje. Hans Saan stond klaar om alle deelnemers uit te nodigen om een beker koffie of thee te drinken en een door het Pietersplaatsjesteam zelfgebakken heerlijke koek te consumeren. Het weer was ideaal om te fietsen; zonnig en weinig wind. Geleidelijk aan vertrokken de deelnemers in kleine groepjes. Via Beusichem en Zoelmond ging de tocht naar Rijswijk.
Daar stond nog niet zolang geleden de baksteenfabriek De Roodvoet in de uiterwaard. Helaas is het terrein waar de fabriek stond niet toegankelijk. Dus eigenlijk was er niets te zien. Verder ging de tocht via het Wijkse veer naar de overkant van de rivier. Daar bezochten de deelnemers de voormalige steenfabriek De Lunenburg. Gelukkig was daar nog veel te zien van de diverse gebouwen, oa de ringoven en de schoorsteen.
Hierna ging het weer westwaarts naar de steenfabriek De Bosscherwaarden.

Hier werden de deelnemers onthaald op koffie, thee of fris en een heerlijk gebakje met de letters BW versierd. Er stonden gidsen klaar voor de rondleiding langs de kleiputten, de restanten van het smalspoor, de locomotiefloods met het locomotiefje en een kipkarretje. Het hoogtepunt was wel de ringoven nog helemaal intact en bekroond door een 42 meter hoge schoorsteen. Inmiddels was de tijd zover voortgeschreden dat iedereen ervan afzag om het tweede deel van de uitgezette fietstocht via Schalkwijk en Tull en ’t Waal nog te rijden. Dat houden we tegoed. Via het Beusichemse veer keerde iedereen weer naar huis terug van een interessante en een zonovergoten fietstocht. Alle deelnemers waren het erover eens dat het een mooie tocht was.

Leo vd Kooij