Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alies Derwig, een ondernemende vrouw.

Alies werd geboren in Stavoren dat toen nog Staveren heette. Vader was werkzaam op de gemeentesecretarie en dat maakte dat de familie nogal eens verhuisde. Alies ging na de middelbare school in Elburg de opleiding voor algemeen klinisch analiste in Zwolle volgen en werken in het Sophiaziekenhuis in Zwolle en in het psychiatrisch ziekenhuis Santpoort, gemeente Bloemendaal. In 1973 vertrok ze naar Suriname, dat toen nog onder koloniaal bewind stond. Verhalen van een oom en tante die in Suriname woonden inspireerden haar om daar ook een kijkje te gaan nemen.  En dan komt een medisch-analistendiploma goed van pas.  Alies vond werk bij het St Vincentius ziekenhuis in Paramaribo. Een ziekenhuis met een klein laboratorium, maar dat beviel uitstekend. In zo’n setting in een tropenland is het vaak roeien met de riemen die je hebt en oplossingen moeten zoeken met de voorhanden zijnde middelen. In de twee jaar dat ze er werkte heeft Alies dan ook veel gezien en geleerd o.a. van het bestaan van de verschillende tropische ziektes. Net voor de onafhankelijkheid in 1975 vertrok Alies weer naar Nederland.

Eenmaal terug, kwam die ervaring, met de toenemende migratie en steeds reislustiger geworden landgenoten, goed van pas.  De nieuwe werkplek in Nederland wordt Culemborg waar ze doorgroeit en uiteindelijk hoofd van het laboratorium van het Barbara- en Beatrix-ziekenhuis wordt. Culemborg is ook de plaats waar ze haar man Ad, die hier huisarts was, leert kennen. Al met al was het een druk bestaan: haar eigen verantwoordelijke baan en ook nog eens de vrouw van een huisarts met weekend- en nachtdiensten.

Ondanks dat organiseert Alies al vanaf 1995 tentoonstellingen over allerhande onderwerpen zoals Water, Bedrijvigheid, Historisch groen en Barbara, allemaal gerelateerd aan Culemborg. De allereerste ging over Gevelstenen, waarover twee jaar later ook een boekje van haar hand verscheen. Tot nu toe werden er 28 exposities opgezet waarvan de start altijd plaatsvond tijdens het Open Monumenten weekend en die daarna nog twee maanden lang te bezoeken was.

Al die verschillende onderwerpen vallen goed bij de Culemborgse bevolking. Iedere keer opnieuw zijn er enthousiaste bezoekers die het zo boeiend vinden het verhaal van Culemborg te zien te horen en te lezen. Bij de laatste over de Veerweg stond de teller op 860, maar de expositie over het Vervoer in Culemborg slaat alles: die trok maar liefst 1100 bezoekers. Het is een museumwaardig aantal!

De tentoonstellingen vonden voorheen plaats op de zolder van het Weeshuismuseum, maar door veranderd beleid was daar geen ruimte meer voor. Na even gezworven te hebben is de keuze gemaakt de exposities te houden in de dokterspraktijk. Toen daar nog de praktijk gehouden werd, werden in het weekend de ruimtes omgebouwd tot expositieruimtes. Inmiddels is de gehele praktijkruimte beschikbaar voor Alies om zich te kunnen uitleven. Bij binnenkomst vind je de praktijkruimte in originele staat en wat erg leuk is om te vermelden dat de receptioniste, die achter de balie zit tijdens de exposities, dezelfde vrouw is die de dokterspraktijk al jaren heeft bijgestaan. Gewoon op haar eigen oude vertrouwde plek.