Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lezing ‘Het huis van Thorbecke’

In de lezing schetst historicus Arnout van Cruyningen de groei van het parlementaire stelsel in Nederland. Zijn boek over de geschiedenis van de parlementaire democratie is eind 2023 verschene.  In zijn boek en in deze lezing ligt de nadruk op ontwikkelingen sinds de (bekende) grondwetsherziening van 1848, 175 jaar geleden. Het verhaal begint echter (veel) eerder, want in 1848 werd niet iets geheel nieuws gepresenteerd maar voortgebouwd op wat al was ontstaan en neergelegd in vroeger tijden. Enkele beslissende momenten en kleurrijke figuren uit de parlementaire geschiedenis zullen in woord en beeld de revue passeren. Daarbij is ook zeker aandacht voor gebeurtenissen en personen die een connectie hebben met de historie van Culemborg.

Arnout van Cruyningen (1960) studeerde Geschiedenis aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, met Algemene en Vaderlandse Geschiedenis der Nieuwere Tijden (1500-1900) als hoofdvak en Staats- en bestuursrecht als bijvak. Arnout van Cruyningen is gespecialiseerd in dynastieke en staatkundige geschiedenis en heeft onder meer diverse boeken over het Huis Oranje-Nassau en de Nederlandse geschiedenis gepubliceerd.

 

Meer informatie over zijn nieuwste boek “Het Huis van Thorbecke” met als ondertitel “De geschiedenis van de parlementaire democratie” is hier te vinden

 

Praktische informatie
Datum: donderdag 21 maart 2024
Plaats: Theater De Fransche School
Zaal open: 19.00 uur
Aanvang lezing: 19.30 uur

Aanmelden is niet nodig. De lezing is gratis toegankelijk voor iedereen. Maar let op! VOL = VOL.
Het kopje koffie of thee voorafgaand aan de lezing wordt u aangeboden door het Genootschap.

Let op! In Theater De Fransche school kan niet meer met contant geld betaald worden