Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Een tijdlijn van Culemborg

De geschiedenis van onze woonplaats is natuurlijk sowieso interessant, maar hoe de stad er uit ziet en waarom, is voor mij nog het meest boeiend. Dat is ook de reden waarom historische cartografie zo verslavend is. Een mooie tijdlijn waaraan je houvast kunt hebben voor je geschiedkundige overpeinzingen was er echter niet. Tijd om er een te maken…

Het artikel De Ontwikkeling van een Stadsplattegrond van Bos en Van Liere van 1980, met die mooie pentekeningetjes over de stadswording, vormde het begin. Het bevat een ‘historisch-chronologische tabel’ op één A4. Die ene bladzijde was het begin voor een uitgebreider exemplaar!

Mijn jongste tijdlijn is van juni 2023. Hij gaat over hoe Culemborg er uit ziet, en dan vooral over de fysieke kant van de stad. Deze versie van de tijdlijn is, met een introductie tekst, te vinden op de website Culemborgtoen.nu via deze link.

Ik zou een beroep willen doen op jullie kennis als Voetleden om een volgende versie nog beter te maken. Speur naar tegenstrijdigheden, betere bronvermeldingen, staan er simpelweg fouten in? Draag bij, maar vooral mét bronvermelding.

Ik hoor graag jullie reactie! Het mailadres staat in de tijdlijn.

Hartelijke groeten,

Kees Molders