Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Een Culemborgse tijdlijn!

“Waarom is er eigenlijk geen geschiedschrijving van Culemborg”, zo verzuchtte ik weleens. Geen allesomvattend standaardwerk waar ‘alles’ in staat? De voorzitter raadde me aan om te beginnen bij Beeld van een Stad en onze historische huisbijbel ‘Voet‘. Gaandeweg doe je nog wat ontdekkingen, zoals de Cultuurhistorische Waardenkaart van de gemeente uit 2012. Zoek die maar even op deze site , de zoekfunctie is sterk verbeterd. En uiteraard vond ik het artikel De Ontwikkeling van een Stadsplattegrond van Bos en Van Liere, met die mooie pentekeningetjes over de stadswording. Mijn kopietje was sterk verbleekt, maar de vonk sloeg wel over. Hij bevat een ‘historisch-chronologische tabel’ op één A4. Eureka: een tijdlijn, dat is een begin!

Het heeft even geduurd, maar ik kan nu de gewijzigde en uitgebreide versie van mijn tijdlijn presenteren – nog steeds in ontwikkeling. Mijn doel is een overzicht te bieden van veranderingen binnen de context en de tijd waarin deze plaatsvonden. Net als het oorspronkelijke exemplaar, gaat deze tijdlijn over hoe Culemborg er uit ziet, en dan vooral over de fysieke kant van de stad. Voor meer kolommen was geen plaats: de lettertjes zijn nu toch al klein.

Een digitale versie op de website van Voet is niet onmogelijk, maar voor mij onbegonnen werk. Daarom als pdf, zodat deze op alle devices is te lezen. En je erin te verdiepen, suggesties te doen voor aanvullingen, bronvermeldingen en tips. De collectieve kennis van alle Voetleden maakt een volgende versie nog beter!

Dus: download, druk af en knip en plak om je eigen papieren tijdlijn te maken! Ik hoor graag jullie reactie! Het mailadres staat linksonderaan in de tijdlijn.

Hartelijke groeten,

Kees Molders