Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zocht u nog een boek over Culemborg?

1486 boeken staan op Boekwinkeltjes.nl als je ‘Culemborg’ invoert in het zoekvak (stand van juli 2021). Typ je ‘Kuilenburg’, dan komen er nog eens 119 bij. Daarvan staan er 37 op de website van Bert Blommers.
Het is leuk om die virtuele stapels boeken door te nemen. Dan valt allereerst op dat er veel in Culemborg uitgegeven zijn, maar daar lang niet allemaal ook over gáán. Ik herken bij de rest veel van de ‘klassieke’ boeken over de geschiedenis van Culemborg.

Als je de lijsten sorteert, bijvoorbeeld op auteur, dan zie je dat de prijzen van dezelfde uitgave soms flink uiteenlopen. En ja hoor: er zijn mensen die Voetnoten in de verkoop doen. Ik zag er negen, van €3 tot €12,50.

Een originele ‘Voet’, in twee delen, doet € 650. Topstukken van de online boekenhandel zijn de facsimile’s van het door ‘de Meesters van Zweder van Culemborg’ vervaardigde middeleeuws getijdenboek, rond 1430 in Utrecht uitgegeven. Ter gelegenheid van de 200e verjaardag van de Koninklijke Bibliotheek (KB) werd het origineel van dit getijdenboek door de ‘SHV Holdings NV’, na  bemiddeling van bestuursvoorzitter Paul Fentener van Vlissingen (1941-2006) voor een periode van 99 jaar aan de KB uitgeleend. Irma Boom ontwierp deze facsimile uitgave die een oplage kende van 200 exemplaren. Er staan er drie op Boekwinkeltjes.nl. Goedkoopste: € 850. Vind ik toch iets te veel.

HS