Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Een nieuwe Voetnoot 71!

April 1946. De oorlog is nog geen jaar voorbij. Op maandag de 29e van die maand komt George Spencer aan in Veenendaal. Hij heeft er een afspraak met Hendrik Heij, die net als Spencer leiding geeft aan een tricotagefabriek – een fabriek waar met machines ‘tricot’ wordt gemaakt, een fijn breiwerk van wol of andere garens. De heren zien veel kansen in de naoorlogse textielmarkt en de beide bedrijven vullen elkaar perfect aan. Samen willen ze daarom in Nederland een nieuwe onderneming van de grond tillen. En dat doen ze dus, en wel in het nabijgelegen Culemborg. 

Alies Derwig vertelt in deze Voetnoot het verhaal van die nieuwe onderneming, de ‘N.V. Textiel Unie Spencer-Heij’. Je leest alles over het reilen en zeilen van deze fabriek, die van 1946 tot 1970 een begrip was in Culemborg en ver daarbuiten.

Bij de Voetnoot verscheen een interessante wandeling die Alies heeft uitgezet langs voormalige naai- en kledingateliers in Culemborg. Met die wandeling krijg je een mooi beeld van die tak van bedrijvigheid en een mooie invulling op het verhaal van Spencer Heij. De wandeling is ontwikkeld ter gelegenheid van de tentoonstelling Kleermakers en kledingindustrie in Culemborg. De tentoonstelling is van 11 september tot en met 31 oktober 2021 te zien in ‘De Vierheemskinderen’, Herenstraat 32 in Culemborg. Openingstijden: wekelijks vrijdag t/m zondag van 13-17 uur of op afspraak.
Je kunt de wandeling
hier downloaden. 

Voetgenoten hebben de uitgave inmiddels in de bus gekregen. Wil je er een (extra) aanschaffen, dat kan. De Voetnoten zijn als altijd  te koop bij boekhandel Tomey op de Markt in Culemborg.

   

Voetnoten. Het is met een oplage van 1150 exemplaren een aardige stapel dozen.

 

Inpakken van de Voetnoten gebeurt in een middag, door een club super-vrijwilligers. Zij en anderen bezorgen vervolgens het pakketje bij je thuis. 

 

Auteur Alies Derwig ontvangt het eerste exemplaar uit handen van redacteur Michiel Bugter.