Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fotoboek over de spoorbrug over de Lek bij Culemborg

In 2018, dit jaar dus, is het 150 jaar geleden dat er een vaste oeververbinding over de rivier de Lek bij Culemborg werd gerealiseerd: wat daarvoor alleen mogelijk was als de rivier was bevroren, kon nu, weliswaar per trein, elke dag: de rivier oversteken zonder op de veerpont te hoeven stappen of natte voeten te halen. Op 1 november 1868 werd namelijk de voor die tijd zeer moderne spoorbrug in gebruik genomen.

De oorspronkelijke brug is vanwege ouderdomsverschijnselen deel voor deel vervangen in 1982 en 1983. Ervoor in de plaats kwam een nieuwe, moderne maar eveneens geklonken boogbrug die veel opener was dan de oude.

Kees Wielemaker, voetlid, heeft een fotoboek samengesteld over die nieuwe brug die zich zo mooi in het landschap voegt. De foto’s zijn bij verschillende licht- en weersomstandigheden genomen en vanuit verschillende standpunten en laten een grote variëteit aan treinen zien die de Culemborgse spoorbrug gedurende 15 jaar passeerden en nog steeds passeren. In de inleiding van het boek wordt de geschiedenis van de oeververbinding geschetst.

Een indruk van het boek kunt u hier krijgen.

Naast het boek is er ook een set met vijf ansichtkaarten van de Culemborgse spoorbrug verschenen. De foto’s op deze kaarten staan niet in het boek.

Het formaat van het boek is 23 x 16 cm en het telt 96 pagina’s en circa 100 foto’s. De prijs is € 16,95. De set ansichtkaarten kost € 4,95. Een indruk van het boek krijgt u hier. Boek en ansichtkaarten zijn onder andere te koop bij Boekhandel Tomey en bij het Elisabeth Weeshuis Museum en zijn te bestellen via www.boekwie.nl.

spoorbrug spoorbrug