Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Film ‘Van de koele meren des doods’

Filmcyclus 2023-2024
“Tijdsbeelden” Historische Films op Zondag.

Van de koele meren des doods (1982) onder regie van Nouchka van Brakel, gebaseerd op de gelijknamige roman van schrijver-psychiater Frederik van Eeden. Met in de hoofdrollen Renée Stoutendijk en Derek de Lint.

Het verhaal:
De film begint in 1869. Hedwig is een meisje van goeden huize. Sinds het overlijden van haar moeder toont ze vooral interesse in het lezen van Engelse boeken. Ze ontmoet Johan voor wie ze als een blok valt. Ze heeft seksuele fantasieën over hem en dit weet ze niet te verbergen voor haar streng religieuze familie. Haar gouvernante maakt haar wijs dat ze aan het zondigen is en geen kinderen meer kan krijgen. Vernederd als ze is probeert ze een eind aan haar leven te maken, maar dat  mislukt.

Er gaan drie jaren voorbij en op een dag komt ze Johan weer tegen, een inmiddels arme man die hoopt ooit kunstenaar te worden. Hij wil met haar trouwen, maar het loopt anders. Hedwig trouwt hierna met notaris Gerard. Ze merkt al snel dat ze niet gelukkig is en dit resulteert in ziekte. Aan haar vriendin Leonora geeft Hedwig toe dat ze haar leven te saai en voorspelbaar vindt.

Seks, jaloezie en hartstocht zijn de rode draden in dit verhaal. Hedwig weet realiteit en fantasie niet meer van elkaar te onderscheiden belandt uiteindelijk in een psychiatrische inrichting. Ze krijgt hulp van de Franse kloosterzuster Paula, die haar helpt af te kicken en haar leven te verbeteren. Uiteindelijk brengt ze haar laatste jaren door bij een boerenfamilie.

Praktische informatie
Datum: zondag 7 april
Plaats: Theater De Fransche School, Havendijk 1, 4101 AA Culemborg
Tijd: 14.00 uur

Kaarten kunt u bestellen via de website van De Fransche School.

Voetleden krijgen €2,50 korting o.v.v. code: VOET2024V. ‘Hartsvrienden’ van Theater De Fransche School kunnen tegelijk ook gebruik maken van hun vriendenkorting: VOET2024VL is de code voor diegene die én Voetlid én ‘Hartsvriend’ is.