Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Film ‘Modern Times’ Charlie Chaplin

Filmcyclus 2023-2024
“Tijdsbeelden” Historische Films op Zondag.

In de film Modern Times  (V.S. 1936) speelt Charlie Chaplin de arme zwerver die als werkloze een bestaan probeert te vinden ten tijde van de Grote Depressie.

De film zou oorspronkelijk The Masses (de massa) genoemd worden en geeft kritiek op het door de voortschrijdende industrialisatie veroorzaakte verlies aan individualiteit. De werknemers worden uitgebeeld als afgestompte wezens, In deze film wordt, de door Chaplin al in vroegere films uitgebeelde sukkelige maar goedmoedige zwerver, in een moderne omgeving neergezet.

Chaplin had lange tijd voor het ontstaan van de film een bezoek gebracht aan Mahatma Gandhi, hetgeen hem tot deze film inspireerde.

Het verhaal:
Als een kudde schapen komt een grote groep arbeiders uit de ondergrondse en stroomt de fabriek binnen. Een van hen is Charlie. In de fabriek staan absurdistische machines die bediend moeten worden en de werkers worden bewaakt door middel van camera’s en beeldschermen. Chaplin werkt aan een lopende band en is voortdurend aan het schroeven.
Op een zeker moment slaan bij hem de stoppen door. Hij rent de straat op, valt mensen lastig wordt door de politie achtervolgd en rent weer de fabriek in, waarbij hij wel eerst even stopt om de prikklok te bedienen.
Hij wordt ontslagen, raakt betrokken bij de schermutselingen en belandt hij in een gevangenis. Daar herwint hij het respect van de directie omdat hij ongewild een uitbraak van de gevangenen weet te verhinderen.

 

Praktische informatie
Datum: zondag 10 maart 2024
Plaats: Theater De Fransche School, Havendijk 1, 4101 AA Culemborg
Tijd: 14.00 uur

Kaarten kunt u bestellen via de website van De Fransche School.

Voetleden krijgen €2,50 korting o.v.v. code: VOET2024V. ‘Hartsvrienden’ van Theater De Fransche School kunnen tegelijk ook gebruik maken van hun vriendenkorting: VOET2024VL is de code voor diegene die én Voetlid én ‘Hartsvriend’ is.