Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lezing ‘Het ontstaan van wegen in Nederland’

Op dinsdag 23 april 2024 houden Martin Berendse en Paul Brood een lezing over het ontstaan van wegen in Nederland.

Alweer ruim een jaar geleden was Martin Berendse gastspreker bij Voet met het verhaal over het ontstaan van Nederland en hoe ons land zichzelf (met allerlei ministaatjes als Culemborg) bijeen heeft geraapt.

Dit keer zal hij, samen met Paul Brood,  een presentatie houden over Nederland dat zo vanaf ongeveer 1850 pas echt een land werd, omdat vanaf dat moment alle delen van het grondgebied stap voor stap met elkaar werden verbonden door een samenhangend wegennetwerk. Je zou denken dat het, in ons grotendeels vlakke land, altijd gemakkelijk is geweest om je van A naar B te verplaatsen, maar niets is minder waar. Het Nederland dat wij kennen is eigenlijk nog heel jong.

Daarvoor zien we een beeld van veerboten, karrensporen, ringwegen, koningswegen en kanalen.

Nog  maar een paar generaties geleden was reizen door het land alleen aan de gegoede burgerij en de handelaren voorbehouden. Die situatie veranderde pas in de loop van de negentiende eeuw met de komst van de spoor- en tramwegen, de verbetering van het wegennetwerk en het verschijnen van (motor)fietsen en automobielen in het straatbeeld. Grote delen van de bevolking voelden zich vooral inwoner van eigen stad, streek of dorp. De ontwikkeling van de steden, vaak gelegen aan het water, is een stimulans geweest voor het vervoer van mensen en goederen. Culemborg is daar een goed voorbeeld van.

Aan het vooroorlogse karakter van wegen, spoorwegen en vaarwegen kwam na 1950 snel een einde. Hun aantal neemt in lengte en kwaliteit toe.  De bevolking van Nederland groeit minstens zo hard als de behoefte aan vervoer. Essentieel daarbij is de keuze van het vervoermiddel.

Paul Brood en Martin Berendse vieren dit jaar hun lustrum als auteursduo met de Historische Wegenatlas NL het ‘mirakel Nederland’ aan de hand van transportroutes en -bewegingen in en door de Lage Landen bij de zee.

Aan Voet de eer om vrijwel aan het begin van het uitkomen van deze atlas een lezing te organiseren  waarin veel historische foto’s worden getoond en we ons laten verrassen door kaarten met ‘baanbrekende’ plannen om nog meer auto’s door onze historische binnensteden te laten rijden of juist nieuwe barrières op te werpen om al het doorgaande verkeer om te leiden. Vele eeuwen transportbeleid in Nederland hebben in ieder geval één ding duidelijk gemaakt: waar een wil is, komt een weg!

Meer over de Historische Wegenatlas en beide auteurs treft u hier aan.

Praktische informatie
Datum: dinsdag 23 april 2024
Plaats: Theater De Fransche School
Zaal open: 19.00 uur
Aanvang lezing: 19.30 uur

Aanmelden is niet nodig. De lezing is gratis toegankelijk voor iedereen. Maar let op! VOL = VOL.
Het kopje koffie of thee voorafgaand aan de lezing wordt u aangeboden door het Genootschap.

Let op! In Theater De Fransche school kan niet meer met contant geld betaald worden