Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het platen- en verhalenboek ‘Wij waren wees’

Voet was erbij toen het boek met portretten van een aantal weeskinderen werd gepresenteerd bij de opening van de tentoonstelling “Wij waren wees” in het Elisabeth Weeshuismuseum.

In vier eeuwen tijd (1560 en 1952) woonden er 700 weeskinderen in het Elisabeth Weeshuis hier in Culemborg. Over 48 van die kinderen is door een groep van 17 vrijwilligers  geschreven en Suzanne Huijs maakte er portretten bij. Mooie portretten en verhalen die je als lezer niet onberoerd laten. Net zomin als de presentatie van het boek. Ook daar kwamen verschillende mooie verhalen voorbij o.a. een gedicht van de stadsdichter Marinda Pieron, een enkele schrijfster van de verhalen en van de man die alles heeft gecoördineerd en georganiseerd, Jesse Krol. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan een nakomeling van een van de wezen en ook dat was heel bijzonder.

Het boek raakt mede omdat het een kant van de samenleving laat zien in een periode van armoede, hard werken en geen sociale voorzieningen en opvang. Wanneer de kinderen niet opvielen door lastig gedrag werd er ook geen notitie van gemaakt in de boeken en verdwenen de verhalen. Het een stem en gezicht geven aan deze  vaak onzichtbare kinderen is wat dit project beoogt. Wat mij betreft is dat zeker gelukt.

Voet van Oudheusden was een van de ondersteuners van deze uitgave en daar tegenover staat dat de leden van Voet een gratis exemplaar krijgen. Leden die het boek nog niet zelf opgehaald hebben bij het museum krijgen het begin februari thuisbezorgd.

Ineke de Weerdt