Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Verslag middagexcursie naar Utrecht 7 oktober 2023

De najaarsexcursie van een middag georganiseerd door Voet ging deze keer naar Utrecht. Daar werd een wandeling o.l.v. een stadsgids langs allerlei historische plekken in de Utrechtse binnenstad gehouden. Er hadden zich 18 leden voor deze wandeling opgegeven. Al op het station van Culemborg had zich een aantal leden verzameld om op weg te gaan. De treinrit ging naar Utrecht Centraal. Vandaar was het een korte wandeling naar de Mariaplaats, de afgesproken startplaats waar de gids de groep zou treffen. Iedereen was op tijd en ook de gids liet niet op zich wachten. Zij stelde zich voor als Giovanna Camerani, een levendige vrouw van Italiaanse afkomst. Met groot enthousiasme voerde zij het “Voetvolk“ langs een reeks bijzondere plekken; onder meer het huis Zoudenbalch, de Buurkerk, het Domplein met het Academiegebouw van de universiteit, de Domkerk en de  pandhof, Paushuize en de Nieuwe gracht. Er werd verteld over Kapittelkerken en immuniteiten, kloosters en paleizen van de bisschop en de Duitse keizer. Veel was er helaas in de loop der tijden verdwenen en in het gunstigste geval nog restanten zichtbaar. De gids nam alle tijd en wist de meest nieuwsgierigen goed wijs te maken, zelfs als er “moeilijke” vragen gesteld werden. Een half uur later dan gepland kwam de groep aan bij het Centraal Museum. Hier werd  afscheid genomen van de enthousiaste en bekwame gids die nog bedankte voor alle moeilijke vragen. In het café van het museum konden de uitgereikte consumptiebonnen besteed worden. Tegen half 5 ging ieder weer zijns weegs; de meesten lopend naar station Vaartse Rijn vanwaar de trein naar Culemborg genomen werd. Ieders mening:  Het was een geslaagde dag!

Culemborg 9 -10-2023 , Leo van der Kooij.