Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tentoonstelling “Gevonden verleden”

Een steenfabriek, een jeneverstokerij (branderij), een glasblazerij, een kistenmakerij met een draadnagelfabriek, een kurkensnijderij en een mandenmakerij waren in het verleden gevestigd ten westen van de Veerweg. Dit gebied kan dus gezien worden als het eerste fabrieksterrein van Culemborg.

Er zijn nog foto’s en verrassend veel materiaal beschikbaar van deze bedrijven. Het is bovendien een wonder hoeveel er gevonden is in de grond van dit voormalig eerste industrieterrein.

Aan dit verhaal is door Alies Derwig in de Vierheemskinderen, Herenstraat 32, een tentoonstelling gewijd.

Veel is er al over gepubliceerd, in boeken, Voetnoten en zelfs in een tijdschrift, maar deze expositie geeft toch net een iets andere kijk en vollediger overzicht op dit gebied aan de Veerweg.

Als u de komende weken deze expositie bezoekt zult u meemaken dat het verleden nog springlevend is.

Drie zaken zijn extra vermeldens- en bezoekwaardig : er wordt op de tentoonstelling zowel een verzameling “kunstwerken” (mozaïeken) getoond vervaardigd met vondsten uit de aarde van het Veerweggebied, de uiterwaarden langs de Lek en andere bouwplaatsen, verder een uniek kelkglas uit 1758 geblazen ter gelegenheid van het bezoek van Anna van Hannover (echtgenote van stadhouder Willem IV) met haar zoon aan Culemborg en tot slot een aantal gebruiksobjecten ten behoeve van de glasblazerij uit het Glasmuseum in Leerdam.

De tentoonstelling is geopend van 9 september tot en met 29 oktober elke vrijdag t/m zondag van 13-17 uur.
Buiten openingstijden op afspraak via e-mail :  4heemsk5@kpnmail.nl

Foto bovenaan: Omstreeks 1900, van ansicht (bron: Gelderland in beeld)