Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Verslag excursie naar Kampen 13 mei 2023

Het beloofde een mooie dag te worden en dat werd het ook!

Op de stralende lentemorgen, 13 mei j.l., verzamelden zich een kleine 50 leden van Voet bij de bus van Krolreizen die gereed stond bij het station Culemborg. Peter Otten voorzag iedereen van een sticker met daarop de naam van de deelnemer aan de dagtocht naar Kampen.

Na te zijn ingestapt werd de groep nogmaals geteld. Het viel niet mee om het juiste aantal te vinden. Het zou toch niet zo zijn dat er iemand de bus zou missen ? Het aantal bleek uiteindelijk allemaal in orde en de reis kon beginnen. Na een rit van anderhalf uur arriveerde de groep in Kampen . Onderweg vertelde Leo van der Kooij wat over de geschiedenis van Kampen als Hanzestad, het koggeschip en de ‘Kamper uien’. Dat laatste had geen betrekking op een een soort groente, maar met de grappige verhalen bleek dat bedoeld werd dat de Kampenaren maar een stel sufferds waren. Zo ging het bv. over een steur die een bel werd omgehangen om hem makkelijker terug te kunnen vinden.

 

 

 

 

 

 

Zowaar bij aankomst op het station van Kampen bleek de steur met bel en al boven de IJssel te hangen. Jonn van Zuthem, de gids die het gezelschap ging rondleiden, stond al klaar om zijn verhaal te beginnen. Hij wees op het mooie uitzicht van de historische stadskern, zo mooi gelegen op de andere oever, en benoemde de verschillende torens die het zo kenmerkende silhouet van de stad vormden. Helaas was de verkeersdrukte debet aan de moeilijke verstaanbaarheid, ondanks dat de gids zijn best deed erbovenuit te komen. Via de nieuwe hefbrug ging het af op de “koffie met” in restaurant De Majesteit. Vervolgens werd de groep in tweeën gesplitst. De ene helft liep naar het Iconenmuseum en de andere helft ging met Jonn een stadswandeling maken.

Naast een prachtige verzameling van iconen, religieuze schilderijen van de Oosterse kerken, was er een tentoonstelling van schilderijen van Henk Helmantel. Deze Groningse schilder staat bekend om zijn uiterst realistische schilderijen van oa. stillevens en kerkinterieurs. In het museum waren stonden gidsen klaar om uitleg te geven over de kunstwerken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om 13.00 uur was het tijd voor de lunch in hetzelfde restaurant. Daarna werden de groepen gewisseld. De onvermoeibare gids nam de museumgangers van de ochtend weer mee op een stadswandeling in het noordelijke gedeelte van de stad. En de eerdere wandelaars gingen het museum bezoeken.

Wat kon de gids veel over Kampen vertellen! Maar liefst 7 verschillende kerken van allerlei richtingen waren vanaf één brug over de stadsgracht te zien. En bij elke kerk was er een bijpassende verhaal van de gids. Bij de oever van de IJssel aangekomen werden de wandelaars verrast door het Koggeschip dat de rivier kwam afvaren. Net toen de gids betreurde dat het zeil met het wapen van Kampen nog opgerold aan de ra hing, werd het als op afspraak uitgerold.

Onder de indruk van de schitterende monumenten van de oude stad en alle informatie van de gidsen was het tijd om het laatste uur van dag in Kampen uit te blazen op een terras. Om half 5 werd de terugreis aanvaard en evenals de heenreis verliep alles zonder oponthoud. Na anderhalf uur rijden in de bekwaam bestuurde bus kon iedereen weer zijns en haars weegs gaan.

Al met al en mede door het prachtige weer een zeer geslaagde dagtocht beaamd door alle deelnemers.

Leo van der Kooij