Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Verslag excursie Castellum Hoge Woerd 25 maart 2023

Zaterdagmiddag 25 maart bezocht een groep leden van Voet het museum Hoge Woerd in Leidsche Rijn, het grote, nieuwe stadsdeel van Utrecht. Dit museum is helemaal gewijd aan de spectaculaire archeologische vondsten die hier gedaan zijn bij de aanleg van deze nieuwe stadswijk. Een groot deel van de opgravingen betreft het Romeinse Castellum dat in de eerste eeuwen van onze jaartelling op precies deze plek gelegen heeft. Het museum is gebouwd als een replica van het Castellum dat door de Romeinen was gebouwd aan de oever van de Rijn als onderdeel van de Limes, de versterkte noordgrens van het Romeinse Rijk. De belangrijkste vondst was een compleet houten schip. Dat schip is geconserveerd en is de blikvanger in het museum.

 

Onze groep werd ontvangen en in twee gedeelten rondgeleid door twee enthousiaste gidsen. Vondsten van allerlei werktuigen, gebruiksvoorwerpen en bouwmaterialen vormen een prachtig beeld van het leven van de bewoners in de drie eeuwen waarin het Castellum in gebruik was. Met allerlei moderne technieken werd de geschiedenis tot leven gebracht. Zo was er een prachtig panorama met levende beelden die de geschiedenis vanaf de prehistorie via Romeinse tijd en Middeleeuwen tot de dag van vandaag in beeld brachten. Het 25 meter lange schip is bijzonder mooi tentoongesteld samen met allerlei voorwerpen uit de inventaris aan boord. Kortom de tijd vloog voorbij en aan het einde van de rondleiding had iedereen het gevoel dat de tijd te kort was om alles goed te kunnen bekijken en te beleven.

Het was al met al een zeer geslaagde excursie en de moeite waard hier nog eens terug te komen met de (klein) kinderen en om vrienden en familie aan te moedigen om dit museum te bezoeken. Iedereen kon instemmen met de dankwoorden aan de geweldige gidsen .

Leo van der Kooij