Lezing en proeverij: bierreis naar de middeleeuwen

Wat dronken de monniken van abdij Mariënwaerdt? Hoe smaakt middeleeuws bier? Wist u dat Gouda en Delft in de Bourgondische tijd de grootste biersteden van Europa waren?
Op donderdagavond 23 maart geeft bierhistoricus Leendert Alberts een lezing (met proeverij!) over de eerste ‘bierrevolutie’ in Nederland die plaatsvond tussen 1300 en 1600. In die tijd is men namelijk begonnen om hop te gebruiken bij de bereiding van bier. Het bier werd hierdoor langer houdbaar, de productie ging omhoog en Nederland werd een exportland van bier, hop en brouwkennis. Het was het begin van de Nederlandse bierindustrie die in vanaf die tijd een voortrekkersrol in Europa zou spelen.
U hoort in de lezing over brouwende vrouwen, bierrecepten, accijns en dronkenschap. En hoe vindt u zelf het middeleeuwse hoppenbier smaken?
Tijdens de pauze kunt u deelnemen aan een kleine proeverij om de smaak van twee ‘middeleeuwse’ bieren te ervaren.
Leendert Alberts is docent geschiedenis aan de Hogeschool Utrecht en bij Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON). Hij is tevens adviseur voor UNESCO op het gebied van het erfgoed van de Europese biercultuur. Hij schreef onder meer Hop, de eerste bierrevolutie in Nederland (Prometheus 2022) en Bierreis door de tijd (De Leckere 2022). Beide boeken zijn bij de lezing verkrijgbaar – als u wilt gesigneerd. Betaling kan contant, met QR-code of een tikkie.
Praktische informatie
Datum: donderdag 23 maart 2023
Plaats: Theater De Fransche School
Zaal open: 19.00 uur
Aanvang lezing: 19.30 uur
De bijeenkomst is toegankelijk voor iedereen.
Aanmelden is niet nodig, maar let op! VOL = VOL.
Het kopje koffie of thee voorafgaand aan de lezing wordt u aangeboden door het Genootschap.
Als u in de pauze deel wilt nemen aan de proeverij dan wordt daarvoor € 2,- in rekening gebracht (contant te betalen).
Let op! In de bar van Theater De Fransche school kan niet meer met contant geld betaald worden.
De afbeelding hierboven is een detail uit Pieter Brueghel de Jongere, Kermis met toneel en processie (17e eeuw; naar origineel van Pieter Brueghel de Oude uit de 16e eeuw).