Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Verslag excursie Amerongen
22-10-2022

Zaterdagmiddag 22 oktober jl. stond om 14.00 uur een groep van 23 Voet-leden bij de ingang in het poortgebouw van kasteel Amerongen. Via een route door de tuinen kwamen we bij de onderste verdieping van de brug die toegang biedt tot het imposante hoofdgebouw van het kasteel. Eenmaal binnen werden we uitgenodigd om een korte film te bekijken ter introductie van de tentoonstelling gewijd aan het rampjaar 1672, nu 350 jaar geleden. Vanaf het filmdoek werden wij toegesproken door Luc Panhuysen die twee dagen eerder in levenden lijve voor ons genootschap een boeiende lezing over het Rampjaar hield. De belangrijke rol, die de familie de Reede als bewoners van kasteel Amerongen in die rampzalige periode hebben gespeeld, kwam duidelijk naar voren. Na bezichtiging van de tentoonstelling voerde de route ons nog door de voornaamste vertrekken van het kasteel o.a. een slaapkamer, een eetzaal, de gobelinkamer en niet te vergeten de imposante hal. In elke ruimte stond een gids die erover vertelde en vragen beantwoordde. Ook hingen er in elke ruimte talrijke schilderijen, voornamelijk portretten van voorouders en andere belangrijke personen. Over het kasteel en de bewoners kwamen we op deze manier veel te weten.
Na afloop van de bezichtiging genoten we nog van een drankje in het restaurant in de voormalige paardenstallen op het terrein van het kasteel.
Iedereen was tevreden over de excursie en kon na afloop terugkijken op een interessante dag die, mede door het mooie weer en de prachtige herfstkleuren, geslaagd te noemen was.

Leo van der Kooij