Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Verslag fietstocht langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Zaterdag 2 juli 2022: het was een prachtige dag waarop zo’n dertigtal ‘leden van Voet’ vol enthousiasme vertrokken vanaf het idyllische Pieterplaatsje.

De tocht voerde de fietsers eerst via de Prijsseweg en de Diefdijk langs Fort Everdingen en verder over de Goilberdingerdijk langs fort Werk aan ‘t Spoel. Een aantal fietsers besloot hier met de Liniepont de Lek over te steken in plaats van met het  reguliere Culemborgs veer. Dit verkortte de route meteen paar kilometers. Verder ging het over de Lekdijk aan de overkant langs fort Honswijk naar fort Werk aan de Korte Uitweg. Hier genoten allen van een rustpauze en de gezellige ontmoetingen, waarbij tegelijkertijd de bij de start uitgedeelde vouchers werden ‘verzilverd’. Aldus gesterkt en wat uitgerust ging men verder met de tocht via Tull en ‘t Waal langs de sluizen in het Lekkanaal naar de Plofsluis. Deze enorme betonnen met puin gevulde ‘bak’ was bedoeld om in één klap in geval van oorlog het Amsterdam- Rijnkanaal af te sluiten. Na dit verste punt ging het weer richting Culemborg langs het kanaal richting Schalkwijk. Hier werd via de Achterdijk en de het Werk aan de Groene Weg weer de  Lekdijk bereikt, waarmee de ronde gesloten was. Na de oversteek met het Culemborgs Veer ging iedereen weer op huis aan.

Het was een mooie, geslaagde tocht. De deelnemers hielden met de uitgebreide informatie op papier over de verdedigingswerken nog een mooie herinnering over. En, zoals een van de deelnemers opmerkte: het was een interessante tocht met veel nieuwe informatie. Want weet je Culemborgers komen niet zo vaak aan de andere kant van de Lek.

Lekker even uitrusten met koffie en taart

Zelf de route fietsen? Je vindt de beschrijving en alle gegevens hier

Leo van der Kooij 11-07-2022