Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Voet voor thuis 15. Een doorstart!

De coronamaatregelen gaven ons het gevoel in een achtbaan beland te zijn. Ups en downs. ‘Voet voor thuis’ was bedoeld als digitale oppepper in tijden van lockdowns. Het nieuwe normaal leek in januari even dichtbij. Dus besloten we na 14 keer een punt te zetten achter Voet voor Thuis. Maar nee. Weer omlaag in de achtbaan … en een nieuwe Voet voor thuis stond in de steigers. Nu gaan we weer omhoog, lijkt de samenleving weer helemaal open te kunnen en… is hier een verse Voet voor thuis. Want ook nu de beperkingen tot het verleden behoren, blijft dat verleden ons intrigeren en delen we graag ons enthousiasme over de mooie verhalen die mensen erover vertellen.

In deze vijftiende aflevering weer een aantal tips die allemaal direct of indirect met geschiedenis van doen hebben. ‘Ter leering ende vermaeck’ – een uitdrukking die overigens tot de negentiende eeuw luidde: ‘tot nut ende vermaeck’. Kies maar!

We feliciteren stadgenoot Hans Mulder met de Jan Wolkersprijs! Die prijs wordt jaarlijks toegekend voor het beste Nederlandse natuurboek. In 2021 was dat De ontdekking van de natuur van Hans, met verhalen over 400 jaar natuurhistorische wetenschap. Het winnende boek werd in NRC na verschijning ook al “een heerlijk leesbaar boek” genoemd. Het is ook een bijzonder rijk geïllustreerd boek en een absolute aanrader. Aanschaffen kan hier

In deze vijftiende Voet voor Thuis vindt u:

  • Een serie podcasts over Mysteries in de klassieke muziek: hoor meer over intrigerende en spannende verhalen rondom klassieke componisten.
  • De grootste digitale boekenkast van Nederland: zoek en vind wat je weten wilt aan historische feiten over de stad.
  • Een tijdlijn, gemaakt door Voetgenoot Kees Molders: en maak met wat knip- en plakwerk uw eigen Culemborgse tijdlijn.
  • Nieuws van het RAR: lees meer over vele handen, een ziekenhuis, straatnamen en bouwvergunningen bij het Regionaal Archief Rivierenland
  • Revolusi!: een koloniaal verleden vereerd, vergeten en verguisd.
  • Filmtip van Pieter Glasbergen: zie hoe Culemborg zijn hart verjongt en de ‘zere plekken’ laat verdwijnen.
  • Een nieuw plan voor de Redichemse Waard. Zie hoe een groep enthousiaste mensen dit gebied in de toekomst voor zich ziet.

We wensen u veel plezier met deze aflevering. Vragen, opmerkingen, ideeën? Mail de redactie webredactie@voetvanoudheusden.nl

Afbeelding hierboven: Tekening van Culemborg (?). Gemaakt door Jan van de Velde eerste helft 17e eeuw (Rijksmuseum, Amsterdam)