Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Revolusi!

Op 17 februari jongstleden verscheen een stapel rapporten over de dekolonisatie van Indonesië. Geen gemakkelijke kost en de inhoud staat bovendien garant voor heel wat maatschappelijke discussie. We zetten een aantal te bekijken, beluisteren en (natuurlijk!) te Voet te verkennen ‘koloniale vindplaatsen’ voor je op een rijtje.

Richard van der Velde beschrijft op zijn website  wat er in die periode in en om Culemborg en de Compagnie van ‘de kersenplukkers’ speelde. Stadshistoricus Bert Blommers gaat verder terug in de tijd en hier lees je over Culemborgers in Zuid Afrika en Indonesië. Zin om er op uit te gaan? Deze routeVereerd, vergeten en verguisd’ loopt langs plaatsen die herinneren aan het koloniale verleden van de stad.

Wat verder weg, maar zeker de moeite, is de grote tentoonstelling Revolusi! die het Rijksmuseum heeft ingericht en die tot en met 5 juni 2022 in Amsterdam te bezoeken is. De titel van de tentoonstelling is dezelfde als die van het uit 2020 stammende boek van de Belgische schrijver en wetenschapper David van Reybroeck. Van dat boek is een podcast beschikbaar die zeer de moeite van het beluisteren waard is. Eerder verscheen naar aanleiding hiervan een televisieserie  die te bekijken is via NPO Start.

Bij de afbeelding bovenaan: in het koloniale Batavia (tegenwoordig Jakarta) was een onderdeel van het 17e-eeuwse kasteel dat Antonio van Diemen als gouverneur liet aanleggen genoemd naar Culemborg. Dat was overigens niet zo uitzonderlijk, want veel steden en stadjes mochten hun naam lenen aan een overzees bouwwerk. Prent uit de 18e eeuw. (Rijksmuseum, Amsterdam)

 

Na afbraak van het kasteel in het begin van de negentiende eeuw bleven slechts schamele resten over, zo zie je op deze foto uit de jaren 1920. (Rijksmuseum, Amsterdam)