Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Filmcyclus 2021-2022 ‘Tijdsbeelden’: De kop is eraf…..

Zondag 31 oktober 2021 vond de eerste vertoning plaats in het kader van de cyclus ‘Historische Films op Zondag’. En wel de film Ladri di Biciclette (‘De fietsendieven’) van Vittorio de Sica uit 1948. Een prachtig verhaal en een mooi tijdsbeeld van Italië na WO II, een periode met veel armoede en chaos waarin mensen maar moesten zien te overleven. De Sica nam de film op op locatie en met veel amateuracteurs. Dit als tegenhanger van alle ‘Glitter-and-Glamour’ van de Hollywoodfilms. Daar waar Hollywood de mensen aanbood hun ellende een paar uur te vergeten, drukte De Sica de kijkers op de keiharde werkelijkheid. Vandaar dat de stroming in de filmgeschiedenis waar Ladri di Biliclette toe behoort, het ‘Italiaans Neorealisme’ wordt genoemd.
Saillant detail: het belangrijkste karakter, Antonio, moet affiches ophangen. Hij heeft daarvoor een fiets nodig en juist die wordt gestolen. Drama dus. Maar een affiche dat we hem zien plakken is er nou net een van Rita Hayworth, dé Hollywoodster uit die jaren. Een vette knipoog van de regisseur.

De volgende film die we vertonen is À Bout de souffle (1960) van Jan-Luc Godard, met Jean-Paul Belmondo en Jean Seber. Een totaal andere film, maar voortkomend uit een zelfde soort verzet tegen de grote Hollywoodproducties. Deze Franse stroming kennen we als de ‘Nouvelle Vague’. Lees er hier meer over.

De reacties op de eerste voorstelling waren ronduit positief. De aanwezigen vonden het een goed initiatief en er was belangstelling voor de andere films. We gaan dus door met programmeren! De volgende film in de cyclus is Kes (1969) van Ken Loach, op 27 februari 2022.

Zijn er Voetgenoten die het aardig vinden om mee te denken over de programmering en de PR en die willen plaats nemen in onze bescheiden filmgroep? Meld je gerust aan: aanmelden@voetvanoudheusen.nl