Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Verslag baksteenexcursie Druten 12-10-2021

Na de lezing op 14 september over de “Steenfabrieken in Nederland” togen op 12 oktober vijftien Voetleden naar Druten.

We werden ontvangen in het minimuseum van KLeiGoed Maas en Waal; verwend met een kopje koffie/koek en bijgepraat over de steenfabrieken in Druten, met name Dericks & Geldens. Zij produceerden ook geglazuurde stenen en ornamenten. De bekende architect Pierre Cuypers gebruikte deze in de door hem ontworpen gebouwen zoals het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. De fabriek in Druten werd de “werkplaats van Cuypers” genoemd omdat daar alle bijzondere ontwerpen en versieringen vandaan kwamen. Bij de wandeling door het stadje konden we zien dat de geglazuurde stenen hier in veel huizen uit die tijd werden toegepast.

 

 

 

Hoogtepunt van de excursie was de rondleiding in de neogotische kerk van Cuypers, de H.H. Ewaldenkerk. Geïnteresseerd werd er geluisterd, niet alleen naar de deskundige uitleg over wat voor fraais deze kerk ons toonde, maar ook naar het concertje op het orgel, een verassing van onze secretaris Ben Holtkamp.

De enthousiaste gidsen lieten niet alleen bakstenen zien, maar ook andere historische plekjes in dit mooie stadje. Twee uur later keerden de excursiegangers voldaan naar huis.

Peter Otten