Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Over ridders gesproken

Ze gaan weer open, de musea. Gauw die museumkaart opgezocht en erop uit. Naar de Hermitage in Amsterdam. Vanaf 5 juni is daar te zien de tentoonstelling ‘Romanovs in de ban van de ridders, een romantisch verhaal van tsaren en ridders’. Ik ben benieuwd. Het is een wonderlijk fenomeen hoe de figuur van Arthur en zijn ridders al eeuwen in de literatuur in leven blijft en als een magneet allerlei verhalen en dromen naar zich toe trekt. Luxe manuscripten uit de Middeleeuwen werden verluchtigd met enkele afbeeldingen, maar  in de loop van de tijd werd Arthur door- en herverteld. Dat gebeurde in steeds meer vormen, niet alleen in boeken: in strips, films, opera, videogames en nu in een heuse riddertentoonstelling. Ik ga zeker kijken, want die kleine jongen in mij vindt ridders nog steeds fantastisch.
Overigens, ons Elisabeth Weeshuis Museum is vanaf 30 juni weer opengegaan.

© Afbeelding State Hermitage Museum, St Petersburg

HS