Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Voetnoot 70: Reacties op Schuilen

De auteur en redactie hebben verschillende reacties binnengekregen op Voetnoot nr. 70 over de onderduik in Culemborg. De reacties zijn veelal lovend. Toch worden er ook aanvullingen en correcties voorgesteld. Bij de tentoonstelling was er de mogelijkheid dat te doen op een prikbord met als kop: ‘Deze tentoonstelling is niet af…’ Nu de tentoonstelling is omgezet naar een boek is dat lastiger geworden. Gelukkig biedt de website van Voet tóch de mogelijkheid om dat te doen.

Lijda de Meijer wijst op een foutieve vermelding van een familienaam op pagina 21, onder nummer 19 Voorkoopstraat 4. Daar woonde niet de familie Geurts, maar de familie Wijnen. Lijda weet te melden dat onze bron Apollonia Geurts voluit Apollonia Geurts-Wijnen heette. Zij was getrouwd met een oom van Lijda. Daarom ere wie ere toekomt: het was de familie Wijnen die aan ongeveer elf jongemannen, die niet voor de Arbeitseinsatz naar Duitsland wilden, een onderduik-plek bood.

Sonja van den Hurk-Grootkerk prijst het ‘mooie zorgvuldige boekwerk’, maar mist wel een zeker voor haar familie belangrijke naam. Op pagina 29, onder nummer 27 wordt het verhaal verteld hoe zij met haar familie schuilde achter het orgel in de Grote Barbarakerk, dankzij koster Job Deenik. Sonja vult aan dat dominee Roubos haar familie het leven heeft gered. Roubos wist de kerkenraad van de hervormde gemeente Tricht ervan te overtuigen om haar familie op vier open plaatsen in het doopregister van 1937 in te schrijven. Daardoor kwamen zij uiteindelijk net als kunstenaars en intellectuelen als gedoopte Joden in Theresienstadt terecht en overleefden de oorlog. Na de oorlog heeft dominee Roubos haar vier kinderen in de hervormde kerk in Zwolle ten doop gehouden.

Reacties graag naar redactie@voetvanoudheusden.nl