Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Reacties op de Voetnoot Schuilen!

De Voetnoot over de onderduik in Culemborg brengt heel wat teweeg. Een aantal lezers heeft gereageerd met aanvullingen en verbeteringen, zoals je in de nieuwsbrief hebt kunnen lezen.

We plaatsen die reacties graag op onze website in een dossier over dit thema waar we momenteel aan werken. De redactie nodigt ieder van harte uit om bijdragen te leveren: redactie@voetvanoudheusden.nl.

In deze Voet voor Thuis een inzending van Johan van Unen uit Culemborg voor wie het verhaal van onderduikende familie Van Rijn uit de Goilberdingerstraat (onderduikadres 5 uit de Voetnoot) bij zijn opa als verrassing komt. Johan deelt en zoekt informatie waarbij Voet helpt!

Johan schrijft:

“Smederij Van Rijn op de Goilberdingerstraat nummer 2 betrof geen gebroeders, maar een gezin. Vader Anton, vrouw Cornelia, dochter Rika en zoon Koos. Zelf ben ik een van de zes kleinkinderen van Anton van Rijn. Wij zessen hebben nimmer verhalen over onderduikers bij opa in huis gehoord. Een complete verrassing dus!

Ik ben in het bezit van het familiearchief van de familie Van Rijn. Daarin zit o.a. een compleet, onaangebroken vel distributiebonnen uit de periode 1 oktober – 25 november 1944. Vermoedelijk is dit vel afkomstig van de overval op het distributiekantoor in de Slotstraat van 22 september 1944. Blijkbaar durfde mijn opa deze bonnen niet te besteden, bang om zich daarmee te verraden.

Mijn opa en ome Koos kwamen als hoef- en landbouwsmeden vaak voor werkzaamheden bij de boeren aan huis. Het was voor hen geen enkel probleem om aan voldoende voedsel te komen. Ik ben ook in de veronderstelling dat mijn opa tijdens zo’n werkbezoek bij een boer met de piloten in aanraking is gekomen.

De droom zou helemaal compleet zijn als er nog een bevrijdingsfoto is waarop mijn opa met zijn onderduikers staat. Gaarne zou ik met de bron van dit verhaal in contact komen om nog wat wetenswaardigheden uit te wisselen.”

De redactie heeft inmiddels contact gezocht met Ronald van den Bergh, die als gastcurator en auteur van de Voetnoot veel bronnen heeft verzameld en Johan mogelijk verder kan helpen. En zo blijven we natuurlijk uitzien naar nieuwe bijdragen van Voetgenoten en andere belangstellenden.