Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Food van Oudheusden?

Wilma Dehing tipt Verandering van spijs, dat onlangs door uitgeverij Matrijs uit Utrecht werd uitgegeven. In een prachtig uitgegeven en rijk geïllustreerd werk wordt een uniek inkijkje geboden in tienduizend jaar voedselbereiding en eetgewoonten.

Een keur aan vakspecialisten in de archeologie en culinair historici hebben aan dit boek meegewerkt. Het overzicht loopt van het vroege mesolithicum (9000 voor Christus) tot en met de vroegmoderne tijd (1750).

Door de eeuwen heen zijn onze voedingsgewoonten sterk veranderd. De archeologie heeft ons aanwijzingen gegeven over wat er vroeger op het menu stond en hoe het eten werd klaargemaakt. Het boek biedt daar een helder overzicht van.

En zin om zelf aan de slag te gaan? Dat kan! Het boek bevat ook de recepten van ‘geroosterde wortelstokken van lisdodde met wild zwijn en geroosterde wilde appeltjes’, ‘stoofpot met vis en emmertarwe op zijn Swifterbants’, ‘eikeltjesbrood met bramen en rozenbottels’, Romeins brood met walnotenpesto’, ‘vegetarische stoofpot uit de Karolingische tijd’ of kippenpastei uit het kookboek De Verstandige kock uit 1669.

Je kunt het boek bestellen bij de uitgever.