Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Culemborg aan de Lek, het verhaal van een waarnemer

Het is vrijdag 21 augustus 2015.

Ik zit hier op een bankje, in Culemborg, aan de Lek bij de veerstoep. De veerpont is net vertrokken.  Even wachten dus. Maar dat is voor mij geen straf. Links over de spoorbrug nadert bedaard de  stoptrein naar Culemborg, er passeert een intercity naar Utrecht. Het is wat heiig weer, hoge sluierwolken, dun zonnetje, wat drukkend. Het is stil, windstil. Ook even geen geluid van  langsvarende schepen.

Dan ver in het noorden op het spoor een dof staccato dat snel aanzwelt. Op de aanbrug zie ik een  korte trein. Een trein getrokken door twee stoomlocs die als lange windhonden de brug over jagen. Met gillende stoomfluit roffelt de trein over de boogbrug, een uitbundig saluut aan de rivier en aan  de stad. 

De cirkel is rond. Even, dit moment, ben ik volmaakt gelukkig.

 

Zo begint het verhaal van  Ben van der Veer over de geschiedenis van zijn familie, die oorspronkelijk uit Culemborg komt. Het verhaal is een mooi inkijkje in de tijd, het neemt de lezer mee in de beweging van mensen, vaak gerelateerd aan werk, het vervoer, maar ook de naamgeving.

De schrijver switcht van eigen beleving en waarneming naar de positie van waarnemer in vroeger jaren.

Ben woont in Breda, is opgegroeid in Tilburg waar hij in 1945 is geboren. Hij studeerde rechten in Nijmegen en was van 1973 tot 2004 werkzaam bij de overheid. Van  jongs af aan had hij belangstelling voor aardrijkskunde en geschiedenis. Culemborg kent hij van het dwalen door de stad en van zijn reizen met de trein van Tilburg, langs Culemborg, naar Utrecht.

De familie van der Veer verhuist in 1830 vanuit Culemborg naar Zeist. Zijn overgrootvader Johannes Karel trouwt met een Utrechtse. Zijn grootvader Bernard werkt in Utrecht bij het spoor en wordt in 1926 overgeplaatst naar Eindhoven, later naar Tilburg. Daar wordt Bernard de stamvader van een echte spoorfamilie. Een familie die, net zoals Ben, Culemborg en Utrecht nog altijd weet te vinden.

Lees hier de mooie familiegeschiedenis, een geschiedenis van stromen water, mensen en treinen.