Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Lezing Culemborg en Oranje: terugkijken kan!

Op 30 april 2021 is het precies 30 jaar geleden dat de toenmalige koningin Beatrix haar verjaardag vierde in Buren en in Culemborg. In 1748 kreeg stadhouder Willem IV het verliesgevende graafschap Culemborg cadeau van de staten van het Kwartier van Nijmegen. Hij wist het binnen enkele jaren weer zéér winstgevend te maken. Nog altijd is koning Willem Alexander graaf van Culemborg. Maar de band tussen de graven van Culemborg en de Oranjes gaat veel verder terug.

Jan Hogendoorn vertelde hierover op maandag 26 april, in een online uitgezonden lezing vanuit Theater De Fransche School. Dank aan de fantastische technische ondersteuning daar en ook dank aan Eric van Rijn voor de fraaie poster.

Je kunt de lezing hier terugkijken.

Wil je de oorspronkelijke beelden uit 1991 bekijken? Dat kan. Hier staat een uitgebreid verslag.

De lezing vond plaats in het kader van het project Operatie Oranje. Meer lezen?  www.degelderlandfabriek.nl/operatie-oranje