Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De stoomtram Tiel-Buren-Culemborg

Over het TBC-lijntje

Na vele jaren van plannenmakerij en jarenlange strijd over de route en de financiering werd op 17 november 1906 de Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg (TBC) feestelijk ingewijd. Van het begin af aan kampte de TBC met financiële problemen, want de inkomsten bleven ver achter bij de verwachtingen, uitbreidingsplannen werden al snel opgeschort en de TBC bleef gedurende haar hele bestaan noodlijdend. Dat leidde uiteindelijk tot liquidatie van het bedrijf in 1919, nog geen dertien jaar na de opening.

In 1967 verscheen er een boekje over de geschiedenis van de Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg. Na meer dan 50 jaar is er een nieuwe editie van dit boek, verzorgd door dezelfde auteur: Hans van Lith, maar dan in een modern jasje, op een groter formaat, in kleurendruk en uitgebreid met nieuwe informatie en foto’s. De voorbereidingen voor de aanleg worden beschreven, inclusief de andere plannen die er zijn geweest voor de aanleg van tramwegen in de regio en ook komen de lotgevallen van locomotieven, rijtuigen en wagens na de liquidatie aan bod. Verder wordt ingegaan op de functie en de betekenis van de TBC-stoomtram op sociaal en economisch gebied. Historische anekdotes verlevendigen het boek, er zijn nieuwe tekeningen van het materieel van de TBC opgenomen en er is een hoofdstuk toegevoegd met tekst en foto’s over de bewaard gebleven rijtuigen van de TBC en over de stoomtram in de krant. Ook de opvolgers van de stoomtram komen aan bod: de diverse busdiensten. Het boek geeft daarmee een bijzonder compleet beeld van de geschiedenis van de Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg.

Hans van Lith, De Stoomtram Tiel-Buren-Culemborg, een verloren illusie, 128 bladzijden, gebonden. Uitgever Boekwie.nl, ISBN 978 90 8284 974 5, € 19,95.

Geïnteresseerd? Neem direct contact op! info@boekwie.nl, zie ook www.boekwie.nl.

 

Extra: fietsen langs de TBC-route

Voor wie wil kennismaken met de route van het TBC-lijntje is er een uitgebreid beschreven fietsroute. Die brengt je van Tiel naar Culemborg en onderweg leer je veel over het landschap en het trammetje. Van de route verscheen in 2018 een door de auteurs geactualiseerde versie die door Voet is uitgegeven. Je kunt de route voor € 6,50 kopen bij boekhandel Tomey.