Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

17 09 20
De Bourgondiërs
Bart van Loo

Op donderdag 17 september 2020 trad meesterverteller Bart van Loo op in de Barbarakerk, waarnaartoe was uitgeweken vanwege coronaregels. Hij nam ons op sleeptouw langs duizend jaar Europese geschiedenis. Zijn zoektocht voerde hem naar het ontstaan van de Nederlanden in de vijftiende eeuw. En wat bleek? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

Bart Van Loo

Schrijver en conferencier Bart Van Loo (1973) heeft zich ontwikkeld tot een zeldzaam dubbeltalent. Met zijn virtuoze minicolleges in De Wereld Draait Door raakte hij bekend bij het grote publiek, maar in de eerste plaats is Van Loo natuurlijk schrijver. Van zijn hand verschenen De Frankrijktrilogie (2011) en Chanson (2011).
Begin 2019 verscheen De Bourgondiërs, dat alom werd geprezen en waarvan binnen het jaar meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht.

De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars. Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden. Bart Van Loo’s even spannende als leerrijke verkenning van de middeleeuwen groeit gaandeweg uit tot een indrukwekkende cultuurgeschiedenis. Meeslepend en erudiet vertelt hij waar wij vandaan komen.

Volg Bart Van Loo op zijn website.

Hoe zat het ook alweer met Culemborg en die Bourgondiërs?
Die relaties staan uitgebreid beschreven in de Voetnoot over de Memorietafel.