Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Voettips 13 mei 2020

VOETTIPS is een rubriek voor de geschiedenisveelvraat! We wijzen jullie graag op boeken, films, podcasts en websites waarmee je je hart kunt ophalen. In deze aflevering onder andere de Internationale, documentaires en een nieuw Culemborgs boek! Tips? Mail de redactie! Eerdere tips vind je hier.

Om te beluisteren
De zussen Aafke en Anneke Romeijn zijn op zoek gegaan naar de waarheid achter familieverhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Een van die verhalen gaat over hun overgrootvader, Simon, die als politieagent samengewerkt zou hebben met de bezetter en een rol zou hebben gespeeld bij de deportatie van Joden. De serie podcasts is niet alleen een persoonlijke zoektocht. Het is ook een onderzoek naar hoe families de donkere bladzijdes van hun gezamenlijke geschiedenis verwerken en/of verzwijgen. En hoe Nederland omgaat met een laatste groot oorlogstaboe:  de houding van de Nederlandse bevolking.
Luister hier naar de podcasts en les hier over de zussen Romeijn.

Om (virtueel) te bezoeken
Google biedt je een overzicht van musea die op een of andere manier digitaal te bezoeken zijn. Je kunt er uren ronddwalen!

Het Spoorwegmuseum vierde in de Museumweek 75 jaar vrijheid in Nederland. Conservator Evelien Pieterse neemt het thuispubliek virtueel mee langs de collectie over de Tweede Wereldoorlog in het Spoorwegmuseum. Door middel van acht video’s over de collectie houdt het museum de herinnering aan de oorlogsjaren levend.

Om te bekijken
Kunstenaar Kees Moerbeek maakt films van oud beeldmateriaal van Nijmegen. Wandel mee door Nijmegen, zo mooi als het was, in de jaren tussen 1918 en 1954 aan de hand van ingekleurde en bewerkte zwart-wit foto’s. Moerbeek is ook bekend van de pop-up boeken die hij maakt.  Lees er over in de Gelderlander.

Om te lezen
Femke Deen schreef in 2018 Anna van Saksen, Verstoten bruid van Willem van Oranje.
Zestien jaar was Anna, toen ze in 1561 met Willem van Oranje trouwde. Ze was zijn tweede vrouw. Zij was ook de enige van zijn vier vrouwen van wie Willem, heel ongebruikelijk in de zestiende eeuw, scheidde.
Anna (1544-1577) was een rijke en daarom zeer begeerde prinses. Uiteindelijk werd ze de meest verguisde vrouw uit de Nederlandse geschiedenis. Ingeklemd tussen godsdiensttwisten, politieke strijd en oorlogen die Europa en vooral Nederland in de zestiende eeuw verscheurden. Alles wat God, zeker vrouwen in die tijd, verboden heeft is haar toegeschreven: drankzucht, verkwisting, wispelturigheid, overspel, verdorvenheid en bovenal: Anna was een kreng. Met als ultieme straf: ingemetseld worden.
Maar klopt dat beeld van Anna? In haar boek Anna van Saksen. Verstoten bruid van Willem van Oranje werpt historica Femke Deen een verfrissende blik op de verguisde echtgenote. Deen schetst eerder het beeld van een sterke, onafhankelijke vrouw die er weinig zin in had om voor haar echtgenoot haar vrijheid, godsdienst, rijkdom en zelfstandigheid op te geven.

Ook de rol van Willem van Oranje wordt hier in een ander daglicht gesteld. En ook hoe macht, politiek en geld altijd weer het leidend principe zijn.
Lees hier een recensie van het boek en bestel het hier (koop lokaal!)


Anna van Saksen. Verstoten bruid van Willem van Oranje, Atlas Contact Amsterdam, ISBN 9789045042312, € 25,-.

Om te onderzoeken
De website ‘Oorlogslevens’ biedt een centrale toegang tot informatie over personen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je vindt alle beschikbare bronnen over de betreffende persoon. Een bruikbare ingang als je op zoek bent naar informatie over familieleden of plaatsgenoten.