Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Voet in beeld

voetib1 In de vorige Voet Voor Thuis hebben we uw oogst aan uitdrukkingen met ‘Voet’ erin afgedrukt. We leggen u nu een logisch vervolg op ’Voet in Tekst’ voor, namelijk ’Voet in Beeld’. Ik geef u twee voorbeelden.

Als u in een middeleeuws getijdenboek een afbeelding ziet met bovenin twee voeten en onderin een groep mensen die omhoog kijken, dan betreft het een afbeelding van de hemelvaart van Christus.

Deze afbeelding is genomen uit een Nederlands getijdenboek, dat in de British Library bewaard wordt. De tekst onder de afbeelding luidt: “Hier vaert Jezus ten hemel waert”. Als u goed kijkt ziet u dat de apostelen met Maria om een waterput staan en in het water ziet u het onderaanzicht van de doorboorde voeten van de Heer.

Add MS 50005; 1410-1420; Book of Hours, Dutch. British Library

voetib1 Het tweede voorbeeld is ontleend aan de lijst van merkwaardige mensenrassen, die, naar men dacht, in het verre oosten leefden. Deze schepsels werden door Plinius de Oudere in zijn Naturalis Historia in 77 al beschreven. Op een paar vroege kaarten worden ze dan ook aan de rand van de aarde ingetekend.

Van de nevenstaande ‘Sciapode’ wist men dat hij de voet gebruikte om zich tegen de zon te beschermen. Verder hadden ze de reputatie dat ze zich zeer snel konden voortbewegen, waardoor maar weinigen deze mens te zien kregen.

De Griekse naam luidt Monocoli, letterlijk eenpoot. Maar ja, de Romeinen maakten daar monoculus van en dat is een eenoog, een cycloop. Die hoort overigens ook in deze rij van bijzondere wezens thuis. De afbeelding is ontleend aan de Neurenberger Weltchronik uit 1493, waarvoor Hartmann Schedel de tekst schreef en de 1800 (!) afbeeldingen gemaakt werden door Michel Wolgemut en Wilhelm Pleydenwurff.

Meer merkwaardige wezens vindt u hier: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category

 

Heeft u meer voorbeelden? Mail ze naar de redactie.