Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gezond carillon

Een carillon kan ziektes en onheil afweren, zo klinkt een oude volkswijsheid. Met dat in hun hoofd schreven Schouten en Ruiter ‘Healing Bells’, om de helende klanken tegen corona uit te laten klinken.

Beiaardiers in dertien landen, waaronder Nederland, speelden op donderdag 21 mei 2020 – Hemelvaartsdag – dit muziekstuk met de naam ‘Healing Bells’. De Nederlandse journaliste Jet Schouten stond aan de wieg van de compositie.

Ze verbleef tien maanden in het Amerikaanse Ann Arbor vanwege een fellowship aan de universiteit van Michigan, en volgt daarnaast muzieklessen op de twee carillons van Ann Arbor. Ze bedacht het stuk samen met de Amerikaanse beiaardier Pamela Ruiter-Feenstra, die verbonden is aan de Universiteit van Michigan. In Nederland werd het muziekstuk gespeeld in Groningen, Maastricht, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Gouda, Enschede en Hilversum. De livestream door de Haagse stadsbeiaardier Gijsbert Kok zie je hier.