Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

07 05 2020
De pest in Culemborg
Hans Saan

In het voorjaar van 2020 hebben De Gelderlandfabriek en Studio LEK een bijzonder initiatief genomen. Elke week – op donderdagavond – verzorgden zij vanuit een speciaal ingerichte studio in De Gelderlandfabriek het evenement ‘Niet afgelast’, dat live werd uitgezonden via Facebook en YouTube. Op 7 mei jongstleden konden we nummer 8 bekijken. Daar hield Hans Saan een verhaal over een pandemie in het Culemborgse verleden. Zijn verhaal, dat in twee delen uiteenviel, kan hieronder opnieuw worden bekeken.

Deel 1 begint hier.
Deel 2 een eindje verder.

Je kunt hier de tekst van de voordracht lezen en downloaden (pdf).

Voor wie meer wil lezen over de pestepidemieën in het verleden:

Leo Noordegraaf en Gerrit Valk, De gave Gods, 2003, ISBN 9789035117778. Nog prima te verkrijgen op Boekwinkeltjes.nl en online te raadplegen via de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL).

M. Boshart, De pest in Europa 1347-1352. Geschiedenis van een epidemie, 2014, ISBN 9789491472558. Dit boek is te verkrijgen bij onze eigen lokale boekhandel!

Ook de website Historiek besteedt aandacht aan de pest.