Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Voettips 15 april 2020

In deze aflevering onder andere Het Verlies van België, Diederik van Vleuten en The Metropolitan Museum of Art.

Om te beluisteren
Podcasts zijn een toegankelijke en ontspannende manier om verhalen over het verleden tot je te nemen. Zo ook Het verlies van België, een verhaal over het koninkrijk der verenigde Nederlanden. Het was in 2015 precies 200 jaar geleden dat dit Koninkrijk ontstond. Op 16 maart 1815 riep Willem Frederik, een telg uit het Oranje-Nassau geslacht, zichzelf uit tot koning der Verenigde Nederlanden en hertog van Luxemburg. En op 21 september 1815 werd hij in Brussel ingehuldigd als Koning Willem I. 15 jaar later, in 1830, was het al uit met zijn Koninkrijk. Meesterverteller Johan Op de Beeck reconstrueert minutieus en meeslepend het ontstaan van België. De podcast uit 2015 is nu opnieuw beschikbaar.

Om (virtueel) te bezoeken
Bij ons (Hans Saan) op de hoek was een winkel van Jamin. Als kind kwam ik daar graag. Die geuren, die kleuren en dat kwartje in je hand. Net zo’n snoepwinkel op kunstgebied vind je nu hier.

Als ik er één mag aanraden: het Met in New York, tweede rij, tweede plek. Onderaan staat een link naar hun eigen website. En waar ga ik dan naar toe? Naar hun publicaties. Hun catalogi zijn erg goed verzorgd en met goede teksten. En als een catalogus uitverkocht is, dan kun je hem gratis downloaden. Zo vond ik er bij voorbeeld een waarin de collectie tussen van Eyck en Bruegel beschreven staat. Dit is het adres. En dan houd je je kwartje over voor de volgende keer!

Om te bekijken
Op veler verzoek zette cabaretier Diederik van Vleuten drie van zijn programma’s online. In deze tijden van gedwongen thuisblijven zijn het prachtige solo’s met een historisch karakter, ideaal dus voor Voetgenoten!

In Daar Werd Wat Groots Verricht (2010) volg je het leven van Oom Jan van Vleuten die twee wereldoorlogen aan den lijve ondervond en de grote veranderingen van zijn tijd als een waterval over zich heen voelde komen.
In Buiten Schot (2013) beleef je de Grote Oorlog van 1914-1918, de Spaanse Griep, en het verhaal van een generatie die zich na een wereldbrand probeerde op te richten.
In Mijn nachten met Churchill (2016) luister je opnieuw naar de inspirerende woorden van de grote Winston die met zijn toespraken en onverzettelijkheid zijn land door de donkerste tijden sleepte. If you’re going through hell, keep going was zijn devies. Never give up!
Klik hier.

Om te lezen

Enny de Bruijn schreef De hoeve en het hart. Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw. Een indrukwekkend boek over het leven van een boerenfamilie in de zeventiende eeuw. De meeste verhalen over die periode gaan over het westen van de Republiek, over Holland, Amsterdam en over de VOC en WIC. Maar nu is er deze uitgave die je leert over het harde leven in het rivierenland. Alle aspecten van dat leven komen aan de orde: werken, liefhebben, bezitten en onderwijzen. Zeer de moeite waard voor wie zijn inzicht over die periode wil verbreden. Achtergronden en recensies lees je hier. Aanschaffen doen we natuurlijk lokaal!