Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

21-03-2020
Excursie Utrecht
(afgelast)

De excursie naar Utrecht van 21 maart 2020 is afgelast vanwege de coronamaatregelen. Ook de alternatieve datum (4 april 2020) is komen te vervallen.

De excursie zou ons naar Utrecht hebben gebracht voor een wandeling langs verrassende hofjes en steegjes en een bezoek aan het Universiteitsmuseum.

De stad Utrecht kent een rijke geschiedenis. Veel van die geschiedenis is te vinden in allerlei verborgen hoekjes en intieme plekjes in de oude binnenstad. Dat zijn in de eerste plaats hofjes en tijdloze binnentuinen, volkse steegjes en straatjes en naar het verleden wijzende nieuwbouw. Zij ademen de verstilling in het stadsgewoel. Elke plek heeft zijn eigen verhaal van oude kloosters en liefdadigheid van rijke burgers, ploeterende arbeiders en historische personen.

  

De Bruntenhof en het pandhof van de Mariakerk, twee van de verrassende hofjes in Utrecht (foto: Wikipedia)
 
Het Universiteitsmuseum aan de Lange Nieuwstraat is gevestigd in een modern gebouw (dat een architectuurprijs heeft gekregen). Het museum toont de eeuwenoude geschiedenis van de Utrechtse universiteit (de op drie na de oudste van Nederland) en de ontwikkeling van de wetenschap. Hierbij ligt de nadruk op natuurkunde, geneeskunde en biologie.
 

De Oude Hortus (in de lente!) (foto: Wikipedia)

Achter het museum ligt de prachtige Oude Hortus van de universiteit met veel unieke oude bomen. Heel bijzonder is de Japanse notenboom (Ginkgo biloba) die hier in 1750 als jong boompje is geplant en daarmee het oudste exemplaar van deze boomsoort in Europa is.
Naar deze bijzondere boom is de taveerne van de hortus genoemd.