Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Anna van Saksen

Zestien jaar was Anna, toen ze in 1561 met Willem van Oranje trouwde. Ze was zijn tweede vrouw. Zij was ook de enige van zijn vier vrouwen van wie Willem, heel ongebruikelijk in de zestiende eeuw, scheidde.
Anna (1544-1577) was een rijke en daarom zeer begeerde prinses. Uiteindelijk werd ze de meest verguisde vrouw uit de Nederlandse geschiedenis. Ingeklemd tussen godsdiensttwisten, politieke strijd en oorlogen die Europa en vooral Nederland in de zestiende eeuw verscheurden. Alles wat God, zeker vrouwen in die tijd, verboden heeft is haar toegeschreven: drankzucht, verkwisting, wispelturigheid, overspel, verdorvenheid en bovenal: Anna was een kreng. Met als ultieme straf: ingemetseld worden.

Femke Deen schreef in 2018 Anna van Saksen, de Verstoten bruid van Willem van Oranje.

Maar klopt dat beeld van Anna? In haar boek Anna van Saksen. Verstoten bruid van Willem van Oranje werpt historica Femke Deen een verfrissende blik op de verguisde echtgenote. Deen schetst eerder het beeld van een sterke, onafhankelijke vrouw die er weinig zin in had om voor haar echtgenoot haar vrijheid, godsdienst, rijkdom en zelfstandigheid op te geven.

Ook de rol van Willem van Oranje wordt hier in een ander daglicht gesteld. En ook hoe macht, politiek en geld altijd weer het leidend principe zijn.
Lees hier een recensie van het boek en bestel het hier (koop lokaal!)

Anna van Saksen. Verstoten bruid van Willem van Oranje, Atlas Contact Amsterdam, ISBN 9789045042312, € 25,-.