Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Voetnoot 48 en de schele

Bij de tekst van Voetnoot 48, “Hoe in het jaar 1720 een Graafschap is verkocht”.

In de tekst van deze Voetnoot leest u bladzijde 17, iets onder het midden, een opmerking over de schele stuurman:

“Den 11de april 1720 blijkt men er, met des onsterflijke Schoolmeesters schelen stuurman „door het gemeene gerugt” vernomen te hebben, had! Over de financiële schandalen rept hij met geen enkel woord.”

De redactie heeft zich afgevraagd wat dat zou betekenen en waar die onsterfelijke schoolmeester vandaan kwam. Een vraag aan de taaladviesdienst van het Genootschap Onze Taal (jaja, ook een dure vereniging) bracht licht in de duisternis. De heer Wouter van Wingerden leverde ons de volgende verduidelijking:

Met de Schoolmeester wordt de negentiende-eeuwse dichter Gerrit van de Linde bedoeld, auteur van onder andere de beroemde regel: “Hier ligt Poot, hij is dood” (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Schoolmeester. In zijn gedicht ‘De schipbreuk’ is sprake van “het algemeen gerucht”: zie http://www.dbnl.org/tekst/scho082gedi03_01/scho082gedi03_01_0012.php?q= op bladzijde 21. Er is verder sprake van een stuurman die een beetje scheel is (bladzijde 20).

Die schoolmeester was achteraf dus minder onsterfelijk dan gedacht, maar wij hebben hem weer eventjes uit zijn graf gehaald.