Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mariakroon kookboek voor smulpapen.

U kent Johannes van Dam? Hij schrijft in Het Parool over koken, restaurants en vrijwel alle onderwerpen die met eten te maken hebben. Hij heeft ook een heel dik boek geschreven over eten: DeDikkeVanDam, van aardappel tot zwezerik.

In een interview van 15 januari 2006 voor Katholiek Nederland praat hij over huishoudscholen (een culinaire ramp) en de bijzondere status van huishoudschool Mariakroon in Culemborg (een culinaire zegening, wij zijn plaatsvervangend apetrots). Citaat: “De meisjes op díe huishoudschool moesten later voor de Heren Pastoors gaan werken en leerden dus goed koken, dáár vond je de goede keuken.” en “Er waren wel meer van dit soort scholen met een écht katholiek stempel waar smulpapen – dat woord bestaat ook niet voor niets – werden opgeleid’”

Een uitgebreide beschrijving van de Mariakroon vindt u in de Voetnoot uit 2003. Het woord smulpaap komt daar niet in voor, maar ja.

Zaterdag 4 juli 2009 begon hij een aflevering met recepten uit oude kookboeken en de eerste vier recepten kwamen uit het kookboek ‘Praktische Recepten van de huishoudschool “Mariakroon” te Culemborg’.

Een zoektocht op internet met ‘kookboek mariakroon’ levert trouwens verrassende resultaten, zoals dit over kweeperenmarmelade”.

 

 

Aanvulling 10 mei 2014: in dit kookboek staat een recept voor Culemborgse Moppen, dat zijn lekkere koekjes (uiteraard de lekkerste van de wereld) en u bakt ze als volgt:

Culemborgsche moppen.

Kneed 1 pond basterdsuiker met 1½ pond boter, 2 pond bloem, een theelepel bakpoeder, 2 eierdooiers en wat vanillepoeder flink dooreen. Rol het deeg uit ter dikte van 1 cm en bak er ronde koekjes van ± 20 a 30 minuten.

En voor die oude menschen, die zeggen dat Lieverkoekjes niet worden gebakken: onzin, in Culemborg worden Lieverkoekjes gebakken volgens recept 1060 in ons eigen kookboek van de Mariakroon:

Lieverkoekjes

Maal ruim 1 ons gepelde amandelen fijn en vermeng die met ruim ¼ geraspte citroenschil, 3 zéér stijf geklopte eiwitten en 1 ons poedersuiker. Leg kleine hoopjes van dit beslag op een beboterd bakblik, bestrijk ze met eiwitglazuur vermengd met citroensap, en bak ze in een matig warmen oven gaar.