Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het Culemborgse volkslied

 

‘Zo kraait den boer z’n haantje’, ofwel het Culemborgse volkslied, kennen vooral de echte Kuilenburgers nog.

Eerder verschenen in Voetnoot 9, 1993

Hoog grijpen doet het niet, en van zijn ontstaan, denkelijk rond de eeuwwisseling, weten we eigenlijk niets. Niettemin is ‘Zo kraait den boer z’n haantje’ folkloristisch gezien zeker een lied dat niet mag verdwijnen.

Jac. van Dillen, eertijds dirigent van de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes, verwerkte in 1968 elementen ervan in de tune ‘Culemborg 650/100’. Hij schreef de melodie, een walsje, ook uit. ‘In 1914’ – zo zegt Van Dillen in 1969 in de C.C. – ‘hoorden ik en onze stadgenoten het voor het eerst. Een groep werkloze sigaren- en stoelenmakers trok door de stad en op iedere straathoek werd het ‘Zo kraait den boer z’n haantje’ ten gehore gebracht’.

Hoe de ‘koorleden’ er aan kwamen is Van Dillen altijd een raadsel gebleven. ‘Later toen ik lid werd van Crescendo, nu Pieter Aafjes, is het door de muzikanten honderden malen gespeeld’, zo vervolgt hij. ‘Als wij na een concert, mars of taptoe buiten de stad werden onthaald op een verfrissing, stond mijn broer Huib, of Henny van Doorn, strijk en zet op en riep: ‘en nou mannen – het Kuilenburgse volkslied’. En dan ging het er op los. Vooral bij die laatste maten, dat ‘overal! – overal! – overal!’, werd geweldig uitgehaald. Ze waren honderden meters in de omtrek te horen!’

Gorrecum

Jazeker, sinds januari 2009 hebben wij onvermoeibaar gezocht naar het Gorinchems Volkslied en zowaar, tijdens onze laatste excursie liepen wij er zomaar tegenaan. Blijkt uit die melodie dat het kwestieuze deel, de eerste twee zinnen van de tekst hieronder, gelukkig niet behoren tot het vers zelf, ze worden slechts gebruikt om te ‘stemmen’.

Staat je piepertje er nòg Ouwe Sannie?
Hij staat, hij stáát, hij stáát….
Hoe kraait de boer zijn haantje?
De kwartel die slaat, die sláát, die slaat..
en de visjes in al de stromen,
had je me maar, had je me máár….
àl onder die groene bomen
èn de koekoek die roept overal, óveral, óveral….”

 

Op Culemborg TV is een video te vinden waarop OBK het echte Culemborgs volkslied zingt op
16-12-2013.
In 1947 componeerde Jan van Alphen de muziek voor het Culemborgse Volkslied dat geschreven werd door M. Bijpost. Bij de benoeming van Jan tot stadsbeiaardier in 1953 werd dit volkslied nog gespeeld. Daarna raakte het in de vergetelheid. Onlangs nam OBK het weer op en gaf een besloten uitvoering voor CulemborgTV.