In Activiteiten wordt beschreven wat Voet heeft gedaan en gaat doen. Bij de activiteiten die zijn gebeurd is er soms een verslag opgenomen in de beschrijving. Door een keuze te maken in de linkerkolom kunt u bijvoorbeeld alle excursies weergeven.

Deze video duurt 3 uur en 5 minuten, dus als u hem helemaal wilt zien moet u even wat tijd vrijmaken. Wilt u korte stukjes terugzien dan kunt u gebruik maken van de inhoudsopgave onder de 'Lees meer..'

Bij Voet is het handig een agenda bij de hand te hebben, wij organiseren van alles en het is allemaal interessant. Sterker nog: dit jaar bestaan uw genootschap 75 jaar. Er zijn niet zoveel dominees die uitpakken, maar let dit jaar op Ds. Aernout Walraed Karel Voet van Oudheusden! Hieronder een tabelletje met dagen waarop wij iets organiseren.

Beschrijving en foto's van de excursie naar Schoonhvoen. De foto's worden aangevuld zodra wij er meer hebben ontvangen. Hieronder de foto's van Tanja Moody.

Op zaterdag 13 oktober 2012 viert het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden haar 75-jarig jubileum. Dit heugelijke feit vindt plaats in Culemborg. Aanvang 13.00 uur, einde ongeveer 17.30 uur.

De werkgroep heeft Paul Schnabel, socioloog, directeur van het Centraal Cultureel Planbureau en begenadigd spreker, bereid gevonden een toespraak te houden.

Hier leest u het programma.

Mede als gevolg van het grote aantal aangemelde deelnemers hebben wij besloten dat het evenement zal plaatsvinden in de Grote of Barbarakerk, Grote Kerkstraat 4, 4101 CB Culemborg. U kunt zich aanmelden via onze e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Ook kunt u een briefje in de bus doen bij Christine de Wit, Zandstraat 35, Culemborg, met de hierboven vermelde gegevens.

Mocht u nog vragen over de inschrijving hebben dan kunt u altijd contact met mij opnemen, tel. 0345-519926. Wij hopen u allen op 13 oktober te begroeten!

Namens de werkgroep Jubileum,

Christine de Wit

Vanmiddag 5 oktober zijn in het Museum Elisabeth Weeshuis de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de kleurplatenwedstrijd. In onderstaande presentatie ziet u de tekeningen die de jury heeft verkozen en de namen van de winnaars.
Ben je een van de winnaars? Aan het einde van de presentatie kun je het hele verhaal naar je oma en opa sturen, vinden ze hardstikke leuk. Er staan ook foto's van de prijsuitreiking.

Drs Juliette Jonker-Duynstee is kunsthistorica en ze woont in Vreeland, in het gebied dat zij bij deze lezing bespreekt. Zij heeft voor u een boeiend verhaal over de ontwikkeling van de buitenplaatsen langs de Vecht. Wie bouwden deze huizen en waarom? Hoe werden ze bewoond en door wie? Wat vinden we nu nog terug van de oude glorie? Een reis door de tijd langs deze kenmerkende huizen van de Vechtstreek.

bus voor VoetAls u op de foto hierboven klikt wordt die gedownload in het oorspronkelijke formaat, kun u een geweldige afdruk van maken.

Op maandag 4 juni nog meer foto's gekregen en op de website gezet, en nu, 30 juni alweer meer foto's, nu van Louis Raetsen. Vers van de pers, de foto's van Jan en Lianne Hogendoorn en Toine van de Laar.

Klik hieronder op de eerste foto en door links of rechtsboven in de foto te klikken bladert u door het hele album heen.

Programma van de jubileumbijeenkomst ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden in de Grote of Barbarakerk, Grote Kerkstraat 4 te Culemborg op 13 oktober 2012.

12.45Kerk open, ontvangst met koffie/thee en gebak
13.30Welkom door de dagvoorzitter Hans Saan
13.40 Jubileumspeech door de voorzitter mevr. Y. E. Jakobs-Lommers
14.10 Gelukwensen
14.20 Optreden van het Koperkwintet Pieter Aafjes
14.35 Pauze met cultureel historische markt
15.15 Lezing “Met grote Voetstappen door 75 jaar Nederland”. door prof Dr P. Schnabel, directeur van het Sociaal-Cultureel Planbureau
16.00 Optreden door het Marcantus Vocaal Ensemble met liederen van Mendelsohn, Elgar en tenslotte…. een wereldpremière
16.25 Afronding van het programma
16.30 Receptie
18.00 Kerk dicht

Onderstaande foto's zijn van Tanja Moody en Jacob Jan van Baalen en Gerard de Heus (laatst toegevoegd).

plaatje ijsselstein

Foto's staan aan het einde van het artikel

Met IJsselstein hebben wij een band die wordt ondersteund door engelen. Wilt u weten hoe dat eruit ziet, ga dan mee op zaterdag 15 september. Dan opent de vestingstad IJsselstein haar poorten, speciaal voor de leden van Voet van Oudheusden.
Deze meer dan 700 jaar oude stad is vanouds de toegangspoort tot de Lopikerwaard. Het kent een geschiedenis met veel geweld in de eerste 200 jaar van haar bestaan, zo maakte Utrecht de stad in 1418 met de grond gelijk.

In het Bocholter-Borkener Volksblatt nummer 128 van 4 juni 2012 verscheen een verslag van het bezoek dat wij op 2 juni aan Werth hebben gebracht. Wij zijn zeer vereerd. Dank aan Johann Radstaak die ons dit artikel toestuurde.

John WattileteLet op: in verband met de verwachte grote belangstelling wordt deze lezing gehouden in 'De Open Hof', Beethovenlaan 2, 4102 BM Culemborg. Zegt het voort!

De spreker van deze avond: President van de RMS, John Wattilete.

Hij is geboren in Nederland uit een Zuid-Molukse vader en een Nederlandse moeder. Hij groeide op in de Molukse wijk van de Gelderse plaats Bemmel waar hij al jong in de wijkraad kwam. Wattilete is in 1983 afgestudeerd aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In het dagelijks leven is hij sociaal advocaat bij het Amsterdamse advocatenkantoor Wattilete Advocaten.

Workshop Aldfaer voor gevorderden.

logo aldfaerAldfaer is het meest gebruikte stamboomprogramma in Nederland Het programma is Nederlands, gemakkelijk in gebruik en gratis, drie redenen waarom veeel mensen het zijn gaan gebruiken. Als er dan een aantal familieleden in Aldfaer zijn opgeslagen komen er vanzelf vragen, dilemma's en onduidelijkheden. Het benoemen en oplossen van deze kwesties zijn de onderwerpen van deze avond. Voorbeelden: meerdere databases, dubbelingen, groeperen / selecties, oude versies opwaarderen, kopiëren, sorteren, schrijfwijze, patroniemen, automatisch aanvullen, rapporten, het komt allemaal voorbij op deze avond.

Geïnteresseerd? kom dinsdagavond 17 april om 20:00 uur naar het Flipje- en Streekmuseum, Plein 48, Tiel. Jan Middelkoop bespreekt het allemaal.

Professor Doctor G.J. MaatProfessor dr George Maat, van huis uit anatoom, heeft het vak fysische antropologie tot grote bloei gebracht. Hij liet archeologen zien dat skeletonderzoek belangrijk kan zijn voor de reconstructie van gemeenschappen uit het verleden.

Logo NGVLogo's uit een ver verleden.

Al in een ver verleden ontstond de behoefte om eigendommen te voorzien van een persoonlijk teken. Ambachtslieden zoals steenhouwers lieten hun merk na op door hen geproduceerde werkstukken. Op graftegels en zerken treffen we ook eigendomsmerken aan.

Pieter Bruegel

Lezing door Hans Saan, voorzitter van het Museum Elisabeth Weeshuis.

Met de boeken over schilderijen zoals De Spreekwoorden en De Kinderspelen van Pieter Bruegel (1525-1569) is een flinke boekenplank te vullen. Beide schilderijen bevatten een groot aantal kleine scènes, waarvan de betekenis niet altijd zonder meer duidelijk is. In de loop van de tijd zijn veel hypotheses over die schilderijen als geheel en over de details geopperd. De veelheid van interpretatiemogelijkheden is opmerkelijk, wellicht hadden ze ook voor de tijdgenoten al een dubbele bodem.

Het bestuur van Voet De foto's van de jaarvergadering op 14 februari 2012. Het glas wordt geheven ter gelegenheid van de opening van het jubileumjaar. Als het verslag klaar is zetten wij dat hierbij.

 

De jaarvergadering 2012 zal plaats vinden op dinsdag 14 februari 2012 om 19.30 uur in de Evangelisch Lutherse Kerk, Achterstraat 2 te Culemborg. Het Jaarverslag 2011 kunt u hier lezen (PDF).

De lezing volgend op de jaarvergadering zal gaan over het waterliniefort Werk aan het Spoel.

Waterliniekenner Chris Will publiceerde onlangs een bezoekersgids in de Waterlinie Erfgoedreeks over het Werk aan het Spoel.

Excursie naar Maarssen met het thema: “Buitenplaatsen aan de Vecht, Nieuwe Rijken van de 17e en 18e eeuw“. Deze excursie wordt herhaald op 7 mei omdat wij veel mensen moesten teleurstellen.

In plaats van de lezing over oude fruitrassen hebben wij deze lezing gepland. Emile Smit vertelt u over Louis Bonaparte, en hoe Nederland plotseling een monarchie werd...

Vreemdeling en landgenoot

In 1806 overkwam de Nederlanders iets, dat ze al sinds 1581 vreesden: het land werd een monarchie. Eeuwenlang had men de vrijheid gekoesterd en nu plaatste keizer Napoleon zijn jongste broer Louis op de troon van een nieuw gecreëerd Koninkrijk Holland. Weinig enthousiasme, maar ook weinig weerzin was de reactie: veel Nederlanders waren politiek uitgeblust.

De sporen van de strijd tegen het water rond Culemborg

In het Land van Culemborg en elders in de rivierendelta zijn legio sporen van een eeuwenlange strijd tegen het water te vinden. Ze lopen uiteen van dijken, kaden, weteringen en sloten tot stille getuigen van bruut watergeweld. Zoals doorbraakkolken - wielen of waaien -, resten van verzwolgen boerderijen, kerken of kastelen of overblijfselen van vergane dorpskernen.

Op 17 september 2011 brengen we een bezoek aan Woudrichem. Hier krijgen we een rondleiding in het museum waarbij de gids ons (bijna) alles vertelt over de historische zalmvisserij. Ook maken we een rondwandeling door de stad onder begeleiding van een gids van de Stichting Stadsgidsengilde Woudrichem.

Als u de excursie naar Hoogstraten hebt gemist en u zoekt een reden om er toch eens naar toe te gaan, hier is de reden. Bezoek Hoogstraten, het museum aldaar en vergroot meteen uw kennis over vrouwenemancipatie. foldertentoonstelling keuken, kerk en kinderen

Woudrichem is een mooie vestingstad; het is een van de historische steden/plekken van de Vestingdriehoek. De andere zijn Gorinchem, dat we vorig jaar hebben bezocht, Slot Loevestein en Fort Vuren.

Vestingstad Woudrichem was ooit een toevluchtsoord voor de gravin van Zeeland, Holland en Henegouwen: Jacoba van Beieren (1401-1436). Hoewel er inmiddels eeuwen zijn verstreken, is er nog altijd de middeleeuwse sfeer terug te vinden. Verschillende vijftiende en zestiende eeuwse panden hebben hun aanzien niet verloren en ook de stadswallen met hun ravelijnen, bastions en steunberen zijn bewaard gebleven.

De stad, gelegen in het Land van Heusden en Altena, was eens de hoofdplaats van het Land van Altena en kent een bewogen geschiedenis. In 1356 krijgt Woudrichem, ook wel Woerkum genoemd, stadsrechten. Van 1354 tot 1425 kende Woudrichem een grote bloei. Tijdens de Arkelse oorlog in 1405, de Tachtigjarige Oorlog (1568 -1648) en de oorlogen met Frankrijk in 1672 (Lodewijk de 14e) en 1794/1795 had het stadje veel te lijden van belegeringen en plunderingen. In 1556 heerste er de pest. Aan het eind van de 16e eeuw wordt Woudrichem uitgebouwd tot een belangrijke Hollandse vesting. Na 1680 wijkt het oorlogsgevaar, het garnizoen wordt kleiner en daarmee neemt de welvaart af. Stad en Land van Altena behoorden tot het gewest Holland, pas sinds 1815 maken ze deel uit van Noord-Brabant. In 1816 wordt het stadje de vestingstatus ontnomen. Dit betekent de economische doodsteek en de verpaupering slaat toe. De visserij, die al sinds de Middeleeuwen voor werk zorgde, was in de 19e en begin 20e eeuw de dobber waarop de Woerkumse economie dreef.

De Woerkummers hadden van oudsher het recht om op grote gedeelten van de Maas en de Merwede te vissen. Dat visrecht was op 3 juni 1362 verstrekt aan het gewone volk. Toen het gemeentebestuur in 1877 de euvele moed had aan dit eeuwenoude privilege te tornen stond heel Woudrichem op z'n kop. De armoedige vissers met hun meestal grote gezinnen voelden zich in hun bestaan bedreigd en kwamen tot georganiseerd verzet. Marechaussee en eenheden Infanterie uit Loevestein en Gorinchem kwamen het 'Vischoproer' bedwingen; er verscheen zelfs een kanonneerboot voor de vesting. Uiteindelijk gaf het gemeentebestuur toe. In 1909 werd de Coöperatieve Visscherijvereeniging De Hoop opgericht. Die beheert tot op heden het visrecht. In de vijftiger jaren verloor de visserij vanwege de vervuiling van de Maas en de Merwede aan belang. Door de restauratie van de vesting, het toerisme en de nieuwbouw buiten de wallen, krijgt de oude stad nieuwe impulsen.

In Woudrichem bezoekt u natuurlijk het Visserij- en cultuurhistorisch Museum Woudrichem!

Er hebben zich 58 personen ingeschreven, de excursie is volgeboekt. Verdere inschrijvingen belanden op een wachtlijst die wordt afgewerkt als mensen om wat voor reden dan ook niet mee gaan.

Op 21 mei 2011 gaan we met de bus naar Hoogstraten. In de bus zijn 58 zitplaatsen beschikbaar, meer deelnemers kunnen wij dus niet bergen. U kunt zich inschrijven voor deze excursie door betaling van €40,- per persoon (niet-leden €50,-) op rekening 5023582 t.n.v. Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden te Culemborg, onder vermelding van 'Hoogstraten' en bovendien onder vermelding van uw voorkeur voor de lunch(es) (Frikadel, Beuling of Niçoise). De lunch is bij de prijs inbegrepen.

Hoogstraten is een zusterstad van Culemborg. Ooit, in 1937, dus voor de Tweede Wereldoorlog, was een bezoek aan Hoogstraten een extra reden om in Culemborg een historische vereniging op te richten, en dat is nu ons eigen Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden.

Excursie naar Maarssen met het thema: “Buitenplaatsen aan de Vecht, Nieuwe Rijken van de 17e en 18e eeuw“

U kunt uiteraard nog reageren op deze enquête, maar uitslag is inmiddels vastgesteld. Deze enquête heeft 65 reacties opgeleverd, 61 mensen reageerden afwijzend op de plannen voor Culemborg aan de Lek. Nu is in de Gemeenteraadsvergadering van 31 maart 2011 al besloten dit plan te herzien en alleen de probleemgebieden (jachthaven en veerweggebied) nog te beschouwen, maar Voet zal die ontwikkelingen nauwgezet volgen. Met name het aanzien van onze stad vanaf de Lek vinden wij waardevol.

Wilt u dit artikel afdrukken, klik dan op het printer-icoontje rechtsboven in de kop van dit artikel.

Nationaal Landschap Rivierengebied toegevoegd bij Cultuurhistorie (19/2/2011 16:30)

Het plan Culemborg aan de Lek zal het aanzien van onze stad vanaf de Lek grondig veranderen.

Wij willen graag weten hoe onze leden denken over het plan Culemborg aan de Lek voordat wij als bestuur van het Genootschap A.W.K. Voet van Oudheusden een standpunt innemen. Daarom verzoeken wij u de volgende vragen te beantwoorden:

Lang vormden steenbakkerijen een karakteristiek beeld in het landschap. Zie de steenfabriek in Culemborg in dit artikel. Langs de rivieren markeerden de schoorstenen de steenovens langs de rivier. Tussen Vianen en Rhenen waren ooit meer dan 20 steenbakkerijen in vol bedrijf.

Op 24 maart 2011 hield Leendert van Prooije een lezing over houtvlotten, enorme gevaarten samengesteld uit boomstammen die de rivier af kwamen zakken, de laatste in 1968. Hij had een film waarop zo'n vlot werd getoond, maar die film kon niet worden afgespeeld. Wij hebben voor u het stukje met het vlot eruit gemonteerd. Kijk zelf, het is een enorm gevaarte. (NB: de video werkt niet op een iPad)

Amsterdam, die grote stad,
Die is gebouwd op palen.

Culemborg hangt niet in het luchtledige, staat niet op zichzelf. Onze stad is onderdeel van een streek, en zo is het ook met haar geschiedenis.

De jaarvergadering 2011 zal plaats vinden op dinsdag 22 februari 2011 om 19.30 uur in de Evangelisch Lutherse Kerk, Achterstraat 2 te Culemborg. U kunt hier het jaarverslag 2010 en de agenda lezen. Er is inmiddels een aanvulling op de agenda: voorafgaand aan de rondvraag willen wij de mening van onze leden vragen over het plan Culemborg aan de Lek.

Leest u even mee met de Bewoners aan de Lek:

Een langer verslag volgt nog, bijgaand een paar foto's die zijn genomen door Tanja Moody, Jan Hogendoorn en Jaap Borggreve. Om te beginnen: Ravenstein op Google Earth.

Fotoverslag excursie 18 september naar Gorinchem. Foto's van Jan Hogendoorn. In het artikel over het Culemborgse volkslied is het vrijwel identieke Gorinchemse volkslied toegevoegd.

Gemeenteraad pas op: geef de touwtjes niet uit handen aan een projectontwikkelaar.

Het gemeentebestuur wil in de komende raadsvergadering toestemming vragen voor de oprichting van een Publiek Private Samenwerking (PPS) met Ballast van Oord. In deze onderneming zullen Ballast van Oord en de gemeente Culemborg samen de plannen rondom “Culemborg aan de Lek” verder ontwikkelen.

Met heel veel plezier heeft het bestuur van de Stichting zich het eerste seizoen ingezet. Na de spectaculaire opening op bevrijdingdag, 5 mei, was er een gevarieerd programma met koren, jazz, pop, klassieke muziek, zangers, slagwerk en dans! Ook de speciale middag voor Culemborgse ouderen met De Deining en Ronnie Tober was een groot succes!

Nu richt de Stichting zich op de programmering van 2011!
Mocht u interesse hebben om u actief in te zetten voor de Stichting of suggesties hebben voor de programmering, dan kunt u contact opnemen via de website: www.muziekplantage.nl.

Het spreekt voor zich dat optredens geld kosten. Daarom een oproep aan alle Culemborgers om VRIEND van de MUZIEKTENT te worden voor 10 euro per jaar! Via de mail en/of nieuwsbrief wordt u dan op de hoogte gehouden van het programma! U kunt altijd vriend worden via de website, het kan ook tijdens de kerstmarkten, op zaterdag 11 december(van 11.00 tot 17.00 uur) in het Elisabeth Weeshuis en op zaterdag 18 december(van 10.00 tot 17.00 uur) in centrum BonVie.
Aan alle nieuwe vrienden geven wij een leuke attentie voor de feestdagen!

Kortom de leden van Stichting hebben er zin in. Wij hopen vele vrienden te begroeten en zullen er in 2011 weer een mooi muzikaal seizoen van te maken!!

3 nov. 2010: foto's toegevoegd van vondsten en locatie.

De vroegmiddeleeuwse handelsplaats Dorestad bestond uit drie gedeelten: een zuidelijke wijk, een middendeel en een noordelijke wijk. Over de zuidelijke wijk wisten wij tot nu toe vrijwel niets.

Opgravingen in de late 60-er en 70-er jaren van de vorige eeuw hebben veel informatie over het middendeel en met name de noordelijke wijk opgeleverd.

Raadsel: wat hebben de volgende zaken met elkaar gemeen: Anckerwaerdt, De Geer, Het Schrijland, Ontwikkelingen Buitengebied, Illegale kap, Sprokkelenburg, Culemborg aan de Lek en Van den Hurk?

Herman de Man: De weemoedsroep der stoomfluit


Subcategorieën

De boekenlijst met alle boeken die wij in de bibliotheek van Voet ter beschikking hebben voor onze leden. Met de zoekfunctie van uw browser (Cntrl-f) kunt u de inhoud doorzoeken.

fransche school theater de fransche school De lezingen van Voet worden gehouden in Theater De Fransche School, Havendijk 1. Ze beginnen om 20:00 uur, om ongeveer 21:00 uur is er een koffie- en theepauze en de lezingen worden afgesloten rond 22:30. De lezingen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Alles tenzij anders aangegeven in de beschrijving van de lezing.

Wat deed Voet nog meer.

De agenda voor de jaarvergadering en, indien in het verleden, het jaarverslag erbij.

De agenda voor de komende tijd ziet u als u op het menu-onderdeel "activiteiten" klikt, alle activiteiten staan daar in chronologische volgorde. Wilt u specifiek iets weten over bijvoorbeeld Lezingen, klik dan op "Activiteiten" en "Lezingen". Resultaat: alle lezingen op chronologische volgorde.

Elk jaar organiseren wij 2 middag-excursies en 1 dag-excursie. De excursies worden georganiseerd door de Werkgroep Excursies. Heeft u een suggestie voor een bestemming, stuur dan een e-mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Elke tweede zaterdag van september is het Monumentendag. Culemborg pakt altijd groots uit met mooie muziek, wervelende dansgroepen, oude ambachten, interessante marktkramen en, uiteraard, prachtige monumenten.
Verslagen van bezoeken namens Voet aan andere steden en verslagen van bezoeken uit andere steden aan Culemborg. Het eventuele verslag van een excursie vindt u bij de aankondiging van die excursie.