In Activiteiten wordt beschreven wat Voet heeft gedaan en gaat doen. Bij de activiteiten die zijn gebeurd is er soms een verslag opgenomen in de beschrijving. Door een keuze te maken in de linkerkolom kunt u bijvoorbeeld alle excursies weergeven.
Voet voor thuis 11 - Geen Quiz
![]() |
Voet voor thuis 11 - Hoe de Sint Barbarakerk in 1986 één jaar ouder werd!
Onlangs besloot de r.-k. Suitbertusparochie, waar de Culemborgse Barbarakerk een onderdeel van is, om het kerkgebouw aan de markt af te stoten en te verkopen. Het kleine aantal parochianen kan de torenhoge bedragen die gemoeid zijn met de exploitatie van dit gebouw niet meer opbrengen.
Ondergetekende, Ben Holtkamp, trad in 1985 toe tot de commissie, die het eeuwfeest van de katholieke Barbarakerk op de markt zou organiseren. Tijdens de eerste vergadering al werd besloten een gedenkboekje te maken met daarin de geschiedenis van deze kerk. Ik heb mij direct beschikbaar gesteld om dat boekje te maken en dat werd goedgevonden. Ik hoefde de volgende vergaderingen niet meer bij te wonen, omdat ik al genoeg te doen had.
Voet voor thuis 11 - Corona: een virus, een bier en... een heilige
Als kind opgegroeid in het katholieke Zuiden, ben ik zeer vertrouwd met heiligen. Iedere heilige bleek een specialisme te hebben. Meest bekend was het schietgebed: “Heilige Antonius, beste vrind, maak dat ik mijn …. weer vind”. Een schietgebed, mooi woord, een kort en krachtig gebed, specifiek gericht.
Nu blijkt er ook een heilige Corona te bestaan. Ze heeft niet in ieder heiligenregister een plaats. Ze is een van de martelaressen, die in de tweede eeuw de vroege kerk tot voorbeeld gesteld werd. Vergelijk haar met Emerentiana die aan het graf van haar geloofszuster de Heilige Agnes gestenigd werd.
Voet voor thuis 10, Grote schoonmaak in de parochiekerk
![]() |
Wie kent niet het begrip ‘Grote Schoonmaak’? Tegenwoordig hoor je dat niet zo veel meer, maar vroeger was dat anders. Menig huis kreeg twee keer per jaar een grote schoonmaakbeurt. Alles werd dan van zijn plaats gehaald en vervolgens werd er grondig gereinigd. De voormalige parochiekerk aan de Papenhoek viel ook deze eer te beurt in 1844. Wellicht is het aardig om te zien hoe dat toen in zijn werk ging. < Schilderij van Theo Ausems. Ausems heeft de voormalige kerk nooit gezien, maar uitgaande van het divers archiefmateriaal, schilderde hij dit schilderij. |
VVT 9 Lezing Albert Vossepoel over Koerbagh
Dit zijn de afbeeldingen voor een lezing over Adriaan Koerbagh door Albert Vossepoel, gepensioneerd natuurkundige en als vrijwilliger betrokken bij het "Spinozahuisje" in Rijnsburg (www.spinozahuis.nl). U kunt ze hieronder bekijken en u kunt ze ook downloaden in de vorm van een pdf document. Zo'n document hebben wij voor u gemaakt in twee formaten: een met één afbeelding per bladzijde, dan bestaat het uit 46 bladzijden, een eentje met 4 afbeeldingen per bladzijde, dan bestaat het uit 12 bladzijden. Download hier de versie met 12 bladzijden en hier de versie met 46 bladzijden. En tenslotte ook nog de Powerpoint presentatie zelf
6 september - 19 december : tentoonstelling over Adriaan Koerbagh:
De Koerbagh tentoonstelling is langer open, elke vrijdag en zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur tot en met 19 december |
Op zaterdag 5 september 2020 is de expositie Adriaan Koerbagh (1633-1669) Eerherstel voor een dwarse denker geopend door burgemeester Gerdo van Grootheest tijdens een geslaagd evenement in het Huis van de Stad. Vanwege de coronamaatregelen kon een beperkt aantal toehoorders daarbij aanwezig zijn. Je kunt de hele happening, inclusief de bijdragen van o. a Nelleke Noordervliet, hier terugzien. De tentoonstelling is te zien in de kapel van het Elisabeth Weeshuis Museum en los van het museum te bezoeken op vrijdag en zaterdag tussen 12.00 en 17.00 uur.Bij de expositie horen lezingen en leesclubs. Bij de tentoonstelling zijn de Voetnoot over dit onderwerp (geschreven voor conservator Hannah Laurens) alsmede Vrij Man van van Nelleke Noordervliet te koop. |
Voet Voor Thuis 8, De Uitdaging, ken jij Culemborg?
![]() |
De lezingen over Koerbagh met de Engelse tekst om af te drukken
Inhoud van deze video:
00:00 - Intro
00:40 - Voorwoord Hans Saan; voorzitter van Voet van Oudheusden
05:38 - A tragic Hero; Jonathan Israel
Om mee te lezen: download de tekst als pdf in het Engels.
Die tekst vertaald in het Nederlands.
53:15 - In het comptoir van de maker van 'Bloemhof' en 'Een Ligt'; Cis van Heertum
1:20:30 - Afsluiting
Lezing 13 oktober: Koerbagh komt naar u toe
U moet wel zelf voor de koffie zorgen, maar verder gaat het vanzelf. U hoeft zich ook niet om te kleden, zo ziet u, elk nadeel heeft zijn voordeel. Het programma vermeldt: |
Lezingen bij de expositie over Adriaan Koerbagh
Op 13 oktober spreekt de bekende historicus Jonathan Israel (in het Engels!) via een live online verbinding. Op 3 november komen Hannah Laurens en Bart Leeuwenburgh, die beiden een boek over Koerbagh schreven, een toelichting geven op hun werk.
|
Leesclubs over Adriaan Koerbagh
Op 21 september gaat het over Vrij man van Nelleke Noordervliet. Op 19 oktober staat Het noodlot van een ketter van Bart Leeuwenburgh op het programma. De leesclubs zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Er is plaats voor maximaal 8 personen per avond. Vanwege de coronamaatregelen is aanmelden noodzakelijk. |
Voet voor thuis 7: hoe lang is anderhalve meter
![]() |
Voet voor thuis 6: Nieuws van het RAR
De openingstijden zijn van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur. U kunt alleen langskomen op afspraak en als u geen verkoudheidsklachten heeft. Check de website www.regionaalarchiefrivierenland.nl voor de actuele stand van zaken. |
Voet voor thuis 6: Wereldgeschiedenis, twee boekbesprekingen
Onder verantwoordelijkheid van het Huygens Instituut voor de Nederlandse geschiedenis is het boek ‘Wereldgeschiedenis van Nederland’ uitgebracht. Meer dan honderd onderzoekers op het gebied van geschiedenis en cultuur vertellen het wereldwijde verhaal van onze geschiedenis. Hoe ons land mede de wereld heeft vormgegeven en hoe Nederland door onze nabije en verre buren beïnvloed werd. |
Voet voor thuis 6 Cholera, de blauwe dood
Sinds 1817 bereiken steeds meer berichten over de cholera ons land. Het begint met losse gevallen, maar dan komen de berichten van honderden, duizenden doden. En het komt dichterbij. In 1819 ziet men ook hier rouwadvertenties van landgenoten die in Oost-Indië aan de ziekte bezweken. Het is even later ook nog eens oorlog. Die Belgen willen zich van ons land losmaken; in 1831 hebben we zelfs een tevergeefse tiendaagse veldtocht gehouden om ze mores te leren. Het land is dus al in rep en roer en dan….
Voet voor thuis 5: Gezond carillon
Een carillon kan ziektes en onheil afweren, zo klinkt een oude volkswijsheid. Met dat in hun hoofd schreven Schouten en Ruiter ‘Healing Bells’, om de helende klanken tegen corona uit te laten klinken.
Beiaardiers in dertien landen, waaronder Nederland, speelden op donderdag 21 mei - Hemelvaartsdag - dit muziekstuk met de naam ‘Healing Bells’. De Nederlandse journaliste Jet Schouten stond aan de wieg van de compositie.
Voet voor thuis 5: Waar komt dat 'ander' vandaan?
Voorlopig moeten we 150 centimeter afstand houden van elkaar. 1,5 meter dus, oftewel één en een halve meter. Maar meestal hebben we het over anderhalve meter. Waarom eigenlijk, wil een lezer weten.
Voet voor thuis 5: Voet in beeld
![]() |
In de vorige Voet Voor Thuis hebben we uw oogst aan uitdrukkingen met “Voet” erin afgedrukt. We leggen u nu een logisch vervolg op ’Voet in Tekst’ voor, namelijk ’Voet in Beeld’. Ik geef u twee voorbeelden.
Deze afbeelding is genomen uit een Nederlands getijdenboek, dat in de British Library bewaard wordt. De tekst onder de afbeelding luidt: “Hier vaert Jezus ten hemel waert”. Als u goed kijkt ziet u dat de apostelen met Maria om een waterput staan en in het water ziet u het onderaanzicht van de doorboorde voeten van de Heer. Add MS 50005; 1410-1420; Book of Hours, Dutch. British Library |
Voet voor thuis 5: Luxemburgs achterkleinkind voor graven van Culemborg
De pasgeboren zoon van de erfgroothertog van Luxemburg stamt ook af van de graven van Culemborg
Leuk voor de Luxemburgers, maar met enig zoekwerk blijkt dat de nieuwe prins ook afstamt van de graven van Culemborg en ook de Heren van Maurik behoren tot zijn voorgeslacht. Deze afstammingslijn loopt via de moeder. Ook via de vader stamt Charles van de graven van Culemborg. Dit loopt via de familie van Waldeck |
Voet voor thuis 5: Culemborg van 1850 tot 1950
De periode van halverwege de 19e en begin 20ste eeuw was een tijd van grote veranderingen en grote uitvindingen. Zo rond 1850 ontstond er een nieuwe westerse wereld. Technische vooruitgang en de industriële revolutie begonnen elkaar steeds meer te beïnvloeden en natuurwetenschappen werden steeds belangrijker. Samen brachten ze ontwikkelingen op gang die z’n weerga niet kent en die de wereld binnen enkele generaties volledig veranderde.
Voet voor thuis 5: Het raadsel van huis Smalriem op de Smalriemseweg.
Een aantal leden van Voet, veelal oud-Culemborgers, woont in Beusichem. Als zij Culemborg bezoeken gaan zij vaak via de Smalriemseweg. Waar komt deze naam vandaan?
Als je kijkt op https://www.topotijdreis.nl/ vind je dat deze naam als gebied genaamd Smalriem vanaf 1850 genoemd wordt op de kaarten. Kaarten na 1966 vermelden de naam niet meer. Vreemd dat zomaar een naam verdwijnt.
Voet voor thuis: je tweewekelijkse dosis geschiedenis!
Het zijn bijzondere en moeilijke tijden voor iedereen. Het gedwongen thuisblijven zorgt ervoor dat ieder van ons de nodige aanpassingen doet aan bestaande routines en dat allerlei uitstapjes en activiteiten voorlopig niet door kunnen gaan.
Zo ook Voet. Alle activiteiten van ons genootschap zijn tot nader order afgelast: lezing en excursies gaan niet door en het bestuur vergadert online. Het schrijven aan de Voetnoten gaat ondertussen gewoon door. Omdat bezig zijn met geschiedenis ons allemaal boeit, en omdat Voet er is om die belangstelling te stimuleren en te voeden, brengen wij je vanaf deze week elke twee weken een VOET VOOR THUIS.
VOET VOOR THUIS bevat een verzameling wetenswaardigs, lezenswaardigs, luisterwaardigs en 't bekijken waardigs voor de Voetgenoot. We houden ons aanbevolen voor commentaar, suggesties en tips. Mail naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!
Voet voor thuis 4: Taal in de Rotta
Links ziet u een boekwerk geschreven in het Oudnederlands. Het werd hier gesproken vanaf de zevende tot en met de twaalfde eeuw, ja, vermoedelijk ook in Culemborg maar dat bestond toen nog niet als zodanig. Kijk maar op de landkaart die in deze video wordt getoond. De video is gesproken in Oudnederlands en ondertiteld in die taal en in de Nederlandse vertaling. Vaak nog best te verstaan. Met dank aan Martin IJzerman en Jan Hogendoorn voor de hint.
Voet voor thuis 4: Voettips 13 mei 2020
VOETTIPS is een rubriek voor de geschiedenisveelvraat! We wijzen jullie graag op boeken, films, podcasts en websites waarmee je je hart kunt ophalen.
In deze aflevering onder andere de Internationale, documentaires en een nieuw Culemborgs boek! Tips? Mail de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.! Eerdere tips vind je hier.
Voet voor thuis 4: Ga mee op luchtverkenning!

Voet voor thuis 4: Op bedevaart naar Culemborg

In Culemborg zijn er drie plaatsen waarheen men op bedevaart ging: de heilige Antonius Abt (17e-midden 18e eeuw, zijn verering kwam centraal te staan tijdens en na de in 1628 heersende pestepidemie), de heilige Nicolaas van Tolentijn (1946-1968) en het Heilig Kruis (ca. 1422-1578). Interessant voor Voetgenoten met belangstelling voor de geschiedenis van het geestelijk leven. De bedevaartdatabank leert je ook wat over de achtergronden en je kunt rondneuzen in andere plaatsen die bedevaartsoort waren (of zijn!).
Voet voor thuis 4: De pest in Culemborg!

Voet voor thuis 4: Samen Voetzoeken. Gevonden!

Voet voor thuis 3: Cartovoet. De wederwaardigheden van een Voet-werkgroep

Voet voor thuis 3: 1 Mei. Dag van de Arbeid en Internationale Solidariteit en Vrede

Vanaf 1890 werd er geijverd voor een 8-urige werkdag. Pas op 11 juli 1919, na een kleine 30 jaar en alweer ruim honderd jaar geleden, is in Nederland de wet op de 8-urige werkdag aangenomen. Er gingen tientallen jaren van strijd aan vooraf.
Voet voor thuis 3: Welke dag is het nou toch?
Misschien dat je het herkent. Nu we in corona-quarantaine leven ben ik (Hans Saan) soms de dag kwijt. Ja, de krant helpt me dan of mijn weerstation, mijn mobiel. Maar het maakte me weer eens bewust van de tijd, van tijdrekening, van kalenders. En dan kijk ik in mijn boekenkast...
Voet voor thuis 2: Samen voetzoeken?

Er zijn allerlei uitdrukkingen waarin Voet een rol speelt. Iemand de voet dwars zetten. Op de voet volgen. Voetstoots aannemen.
Voet voor thuis 2: Prachtige spoorbrug-foto's

Voet voor thuis 2: Een Culemborgs online museum

Voet voor thuis 1: De Brug, een film over de nieuwe spoorbrug

Voet voor thuis 1: 1 april, over volksvermaak en kantelmoment

En ook: 'op 1 april verloor Alva zijn bril'. Geen grap, maar een mooi ezelsbruggetje voor een van de bekendste gebeurtenissen uit de Tachtigjarige Oorlog en daarmee uit de 'vaderlandse geschiedenis'. Met als gevolg een zelfstandige Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden die niet langer bij Spanje hoorde.
Voet voor Thuis 10 Quiz nummer 2
![]() |
Voet voor thuis 1: Voettips 1 april 2020
In deze aflevering onder andere Bart van Loo, middeleeuwen en een virtuele tentoonstelling.
Voet voor thuis 2: Voettips 15 april 2020
In deze aflevering onder andere Het Verlies van België, Diederik van Vleuten en The Metropolitan Museum of Art.
Voet voor thuis 3: Voettips 1 mei 2020
In deze aflevering onder andere de Internationale, documentaires en een nieuw Culemborgs boek!
Subcategorieën
Bibliotheek
Lezingen
De lezingen van Voet worden gehouden in Theater De Fransche School, Havendijk 1. Ze beginnen om 20:00 uur, om ongeveer 21:00 uur is er een koffie- en theepauze en de lezingen worden afgesloten rond 22:30. De lezingen zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Alles tenzij anders aangegeven in de beschrijving van de lezing.
Algemeen
Jaarvergaderingen
De agenda voor de jaarvergadering en, indien in het verleden, het jaarverslag erbij.
Jaaragenda
De agenda voor de komende tijd ziet u als u op het menu-onderdeel "activiteiten" klikt, alle activiteiten staan daar in chronologische volgorde. Wilt u specifiek iets weten over bijvoorbeeld Lezingen, klik dan op "Activiteiten" en "Lezingen". Resultaat: alle lezingen op chronologische volgorde.